NOVAC JE SVE: Da li su Everton i Notingem Forest pravedno kažnjeni? Dok Siti nastavlja da pravi prekršaje

FOTO: Facundo Arrizabalaga

Everton i Notingem Forest kažnjeni, dok se Siti ponovo izvlači.

Everton je kažnjen u novembru oduzimanjem 10 bodova, sada su  ponovo kažnjena dva tima, a jedan od njih je opet Everton. Pored ”Karamela” sada je kažnjen i Notingem Forest zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Klubovi se suočavaju sa gubitkom bodova, jer ih je Premijer liga optužila za kršenje pravila profita. Još uvek nije poznato sa kolikim gubitkom će se suočiti ova dva tima, ali kako je Everton već jednom kažnjen, dok je Forest u borbi za opstanak, nema sumnje da će ih kazna poprilično pogoditi.

Takođe se pričalo tokom sezone da će iz istog razloga biti kažnjen i Mančester Siti, ali za sada se nije našao na meti Premijer ligaškog saveza.

Podsetimo se, Mančester siti suočen je sa nizom sankcija zbog više od stotinu slučajeva u kojima je prekršio Finansijski fer-plej. Posle četvorogodišnje istrage Premijer lige ispitan je čitav period od kada je šeik Mansur bin Zajed preuzeo klub u sezoni 2009/10 i utvrđen je niz nepravilnosti, zbog kojih bi najdominantniji tim Engleske u prethodnih deset godina mogao da bude kažnjen nizom sankcija.

  1. Suspenzija kluba i zabrana da igra prvenstvene mečeve
  2. Oduzimanje poena
  3. Preporuka bordu Premijer lige da bi prvenstveni mečevi trebalo da budu ponovljeni
  4. Preporuka istom telu da izbaci iz lige navedeni klub
  5. Naređenje o novčanoj kompenziji
  6. Zabrana ili odbijanje registracije igrača
  7. Uslovna kazna
  8. Naredba da klub plati troškove
  9. Druga sankcija za koju će biti procenjeno da je adekvatna

Siti je već jednom kažnjen 2020. godine, kada im je UEFA zabranila  da učestvuju u evro-takmičenjima zbog kršenja EUFA Finansijskog fer-pleja. Tada su izašli na sud za sportsku arbitražu, preokrenuli situaciju u svoju korist i za nekoliko meseci ostvarili pravnu bitku.

Dok se čeka nova reakcija Mančester sitija i odbrana tog kluba od nove kazne, mnogi pamte reči Žozea Murinja, koji je krajnje otvoreno govorio o ekipi koja iz godine u godinu troši astronomski novac kao da je to ništa. „Mislim da će to biti kraj Finansijskog fer-pleja, jer on nema poentu. Ako Siti nije kriv, ta odluka je sramotna. Ako je Siti kriv, odluka je takođe sramotna. Sramotna je odluka jer ako Siti nije kriv, onda ga ne kažnjavate sa 10 miliona funti. Ako niste krivi, onda vas ne kažnjavaju. A, ako je kriv, onda je odluka sramotna jer bi trebalo da budu kažnjeni iz svih takmičenja„, rekao je te 2020. godine Portugalac. Naravno, Siti se izvukao sa samo 10 miliona, koja je za tako bogat klub zanemarljiv novac.

Siti je nastavio da troši veliki novac, te je dovodio velike zvezde sadašnjeg fudbala.

Ovo je već druga godina kako klub iz Mančestera odlaže, i ne bi bilo čudno da na kraju plate određenu sumu novca, što je za ovako bogat klub, složićete se, apsolutno ništa. Dok će ispaštati znatno slabiji klubovi, i to ne samo finansijski, već i oduzimanjem bodova.