PIKSIJEVA KRIZA: Da li je promena formacije rešenje?

Foto: Profimedia

U Moskvi, u prijateljskoj utakmici, „Zbornaja“ je savladala naš kombinovani tim rezultatom 4:0, otkrivajući mane naše ekipe.

Poraz od Danske u Kopenhagenu pre dve godine (3:0) predstavljao je najveći neuspeh Piksija na klupi Srbije do sada.

Utakmica na stadionu „Lav Jašin“ nije bila toliko prijateljska kako se očekivalo, naročito s obzirom na agresivnost na početku i želju domaćih da postignu što više golova.

Milan Gajić je dobio direktan crveni karton na samom početku utakmice, a golman Čelsija, Đorđe Petrović, je uprkos nekoliko pojedinačnih intervencija imao težak meč.

Piksi je najavio promene u timu, ali je promena formacije na kraju dovela do problema, posebno nakon Gajićevog isključenja.

Srbija nije uspela da se prilagodi novoj formaciji, primivši dva gola u roku od desetak minuta, i nije pokazala znake poboljšanja čak ni nakon izmene formacije.

Napori da se promeni tok igre nisu urodili plodom, a čudan sistem formacije nije dao željene rezultate.

Igrači poput Jovića, Tadića i Mitrovića nisu uspeli da donesu preokret, dok su izmene takođe bile neefikasne.

Ovo nije bio uspešan eksperiment za Piksija, ali poraz neće previše uticati na dalji tok stvari, s obzirom na predstojeće mečeve sa Kiprom, Austrijom i Švedskom. Nije jasno da li će se u narednim mečevima nastaviti sa novom formacijom, ali je već u prvom meču viđena velika slabost zadnje linije da se prilagodi sistemu.

Srbija se navikla na formaciju sa tri igrača, ali ni ona nije ulivala ogromnu sigurnost i umela je naša reprezentacija ozbiljno da pogređi i u takvim mečevima, a najsvežiji primer je meč sa Kamerunom. Ipak, glavna odluka na tome kako će tim Srbije izgledati je u rukama Dragana Stojkovića

Piksijeva 36. utakmica na klupi Srbije završila se devetim porazom, dok ima 20 pobeda i sedam remija.