Šampion ni na mapi, osvajač Kupa u najnižoj ligi

Hroničari zbivanja na našim fudbalskim terenima, svakako ispred sebe imaju zapisano da je Obilić u sezoni 1997/98. godine postao šampion države, dok se Železnik (na slici) u maju 2005. godine okitio trofejom namenjenog osvajaču Kupa Srbije i Crne Gore kako se tada zvala državna zajednica. Danas, pomenuti klubovi doživljavaju različite sudbine. „Vitezova“ sa Vračara nema ni na mapi. Klub je ugašen, stadion oronuo… Na drugoj strani, Železnik je posle nekoliko pokušaja da se vrati bar među zonaše, trenutno u Međuopštinskoj ligi Beograda, što je u ovom trenutku najniži stepen takmičenja.

Niska klubova koji su svojevremeno igrali u najvišem rangu se ne završava na imenima Obilića i Železnika.

Među srpskoligašima se trenutno nalazi četiri kluba koji su igrali u tadašnjoj Prvoj ligi (danas Superliga), a to su: Zvezdara, Zemun, Rad i obrenovački Radnički. Posebno upečatljiv trag imali su Rad i Zemun, koji su bili i na evropskoj sceni, imali reprezetativce. Zemunci se danas bore za plasman u Prvu ligu, dok „građevinari“ sa Banjice preživljavaju najtežu krizu verovatno u istoriji kluba.Zvezdara i Obrenovčani su stabilni srpskoligaši.

Ima i među klubovima Beogradske zone onih koji su vojevali bitke sa najvećima. Ostaće zapisano da su se mečevi elitnog ranga gledali u Borči i na Lionu. BSK je znao da se isprsi pred Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom, baš kao i Hajduk. Danas pomenute ekipe su na začelju Beogradske zone (četvrti rang). Dok je Bežanija, koja je takođe bila deo najvešeg ranga, trenutno u petom rangu beogradskog fudbala sa izglednim šansama da se vrati među klubove Zone.

Treba napomenuti da su od sadašnjih srpskoligaša i zonaša neki igrali i u Prvoj ligi Srbije, a tu grupu čine: OFK Mladenovac, Teleoptik, Balkan, GSP Polet Dorćol, OFK Žarkovo, BASK TEK, Budućnost (Dobanovci), dok su u najnižem rangu Srem iz Jakova, Palilulac, Beograd sa Karaburme i Rakovica

Jedan bivši prvoligaš je ugašen, reč o Železničaru iz Bara venecije.