Šta ABA liga gubi, a šta dobija ulaskom Dubaija?

Na jučerašnjoj sednici ABA lige odlučeno je da Dubai od sledeće sezone zaigra u regionalnom prvenstvu. Oni će za to timovima u takmičenju uplatiti ukupno oko 2,5 miliona po sezoni, a njihovim ulaskom otvoriće se mesto za još jedan tim, te nas od sledeće sezone očekuje liga sa 18 klubova.

Ulazak ekipe iz Ujedinjenih Emirata izazvao je dosta podeljenih mišljenja otkako se pojavila informacija da postoji mogućnost da se priključe regionalnom prvenstvu i na taj način priđu bliže Evroligi i evropskoj košarci. Ipak, koliko takva ekipa može doprineti regionalnoj košarci , prilično je diskutabilno.

Naime, Dubai kao klub iza sebe nema istoriju i dolazi iz zemlje koja nema košarkašku kulturu, već u startu ne deluje kao ekipa koja može domaće prvenstvo podići na viši nivo. Nema iskustva u takmičenjima u kojima se takmiče domaći klubovi, nema navijačku kulturu koja bi „podigla vatru“ između simpatizera i navijača, geografski je potpuno odvojen od Evrope i odlasci tamo će biti pravi izazov u vrlo gustom rasporedu.

Ipak, iako sa sportske strane Dubai  ne deluje kao dobar kandidat, sa finansijske strane situacija je nešto drugačija. Već prvom sezonom tim iz Emirata donosi klubovima kapital od 1.7 miliona neto, plus kroz troškove putovanja i takmičenja odlazi još 800.000, a deluje da bi cifre mogle da rastu. Novac jeste glavni faktor zbog kog je Dubai prvenstveno i primljen, a kroz taj novac bi klubovi mogli da znatno poprave infrastrukturu i novac ulože u mlađe kategorije.

Oni će se takmičiti i u Evrokupu sledeće sezone, te će vrlo brzo steći potrebno iskustvo za igranje u Evropi i prevazići tu barijeru. Ipak, dug je put u konsolidaciji tima u Evropu, ali je Dubai načinio prvi korak i deluje da ne planira da stane.