Stefan Kukoljac eksluzivno za “Max Sport”: Učio sam od najboljih, ideja će tek oživeti u svetskom fudbalu

FOTO: LinkedIn

Stefan Kukoljac je bivši fudbaler mlađih kategorija Crvene zvezde, a nastupao je za OFK Beograd, Voždovac, BASK…

Tvorac Cognitive Performance Centra u Srbiji je za naš sajt govorio o samom nastanku i ideji da pokrene ovaj projekat u našoj zemlji.

-Kao igrač sam 2015. godine bio na probi u Borusiji iz Dortmunda. Tamo sam radio Life Kinetik, odnosno trening brzine, donošenja odluka, skeniranja i obrade informacija…Šest godina kasnije sam nakon završetka fudbalske karijere imao želju da uvedem to u Srbiji, a sada posle 3,4 godine mogu reći da sam vrlo zadovoljan i da je ideja urodila plodom. Sve je to krenulo iz Nemačke. Jirgen Klop je krenuo prvi sa takvom vrstom treninga još pre petnaestak godina, a sada u Nemačkoj cognitive trenera ima preko hiljadu. Sve u svemu, mislim da je ovo stvar koja će tek doći u svetski fudbal – rekao je Kukoljac.

Uputio nas je malo dublje u samu tematiku i kako sve to zapravo funkcioniše.

-Ja sam trener za tehniku, motoriku, kordinaciju kao i većina trenera, ali sam pored svega uveo taj dodatni kognitivni deo.  Na terenu dimenzija 30×13 kačim uglove lapmice, nakon toga one se pale na svake dve do tri sekunde, kada se upali crvena u tom trenutku se igrač okreće ka njoj, radi prijem i prosleđuje pas. To je jedna od malog miliona vežbica koje unapređuju igrača u svakom pogledu.

Sarađivao je sa mnogim klubovima, a za naš portal je otkrio s kim će sarađivati u narednom periodu.

-Sarađivao sam sa Zvezdom pre tri godine i predstavio trening sa pametnim markerima, koji unapređuju skeniranje u nekim delovima igre, npr. čuvanje lopte u situaciji 7 na 7. Za nedelju dana idem u Mađarsku, gde ću Dejanu Stankoviću, treneru Ferencvaroša, predstaviti nove markere, te se nadam saradnji sa jednim sjajnim stručnjakom i čovekom pre svega – završio je Kukoljac.