ZVEDINE KOŠARKAŠICE OBELEŽILE 45 GODINA OD PRVE TITULE ŠAMPIONA EVROPE

Foto: FK Crvena zvezda (Facebook)

U istoriji Crvene zvezde JE ostao jzabeležen 29. mart 1979. godine, kada su Zvezdine „balerine“ u Španiji u La Korunji ubedljivo pobedile mađarskog prvaka ekipu BSE iz Budimpešte sa 97:62.

Prošlo je tačno 45 godina od kada su košarkašice Crvene zvezde osvojile titulu šampiona Evrope, prvu u istoriji Sportskog društva Crvena zvezda.Tim povodom članice legendarne generacije, prvi tim košarkašica Crvene zvezde, članovi Upravnog odbora SD Crvena zvezda i prijatelji kluba okupili su se u resotranu u centralnoj loži Stadiona „Rajko Mitić“, u organizaciji Sportskog društva Crvena zvezda, i evocirali uspomene.

Upseh su ostvarile: Zorica Đurković, Sofija Pekić, Vukica Mitić, Jasmina Milosavljević, Natalija Bacanović, Biljana Marković, Gordana Vukmirović, Anđelka Vukmirović, Spomenka Mrđenović, Jasmina Kalić, Vesna Kovačević, Dragana Pandurov, Dragana Marković, prvi trener Strahinja Alagić i pomoćni treneri Petronije Zimonjić i Zoran Kovačić.

Sve prisustne na Marakani je pozdravio Zvezdan Terzić, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda.

– Pre svega želim da vam se zahvalim što ste došle u svoj dom, na naš poziv, da obeležimo jedan veliki jubilej. Na današnji dan, pre 45 godina, postale ste šampionke Evrope. I to je bilo po prvi put u istoriji jugoslovenske košarke da se neki klub sa ovih prostora popne na vrh Evrope. Sećam se tog dana, bio sam dečak od 13 godina, s obzirom da sam odrastao tri kuće od Sonje Pekić i koliko su nam radosti donele tog dana. Nadam se da će obeležavanje ovakvih jubileja stalno podsećati buduće nove generacije, a vidim da su sve sadašnje košarkašice tu i imaju na koga da se ugledaju i to treba da bude uzor i put za osvajanje novih trofeja. Čitali smo ovih dana mnogo vaših izjava gde ste rekli da nije samo 29. mart bio tako važan, nego svi dani u sezoni koji su prethodili tom putu na vrh Evrope. Još jednom želim da vam se zahvalim u ime Sportskog društva Crvena zvezda i u svoje lično ime kažem veliko hvala što ste po prvi put našoj crveno-beloj porodici doneli trofej šampiona Evrope – rekao je Zvezdan Terzić.