ANALIZA: Kako je Nejpir uticao na Zvezdin krah?

Foto: Eurohoops

Kada je nakon mnogo spekulacija Šabaz Nejpir na početku sezone došao u Crvenu zvezdu navijači su verovali da su konačno uspeli da dobiju kroz taj transfer veliko pravo pojačanje kakvo su priželjkivali poslednjih nekoliko godina.

Nekadašnji košarkaš u NBA ligi je došao u Zvezdu u odličnim godinama i za sebe imao izuzetno bogato iskustvo a kada se na to pridoda činjenica da je linija pojačana jagom i Milošem Teodosićem bio utisak da Crvena Zvezda ima jednu od najjačih rotacija plajmejkera u poslednjih desetak godina.

Plan je bio da Amerikanac bude u startnoj petorci i da ima najveću minutažu od sve trojice kao i da bude jedan od vođa ekipe međutim vrlo brzo nakon nekoliko utakmica bilo je jasno da nešto očigledno ne štima. Utakmica protiv Asvela na otvaranju sezone je ipak ukazivala da se radi o veoma kvalitetnom igraču koji je sjajnim potezima uspeo da izmami uzdahe publike ali ubrzo je sve krenulo naopako Loše partije su bile naročito problem s obzirom da se od njega previše i očekivalo tako da nije bilo čudo da je ubrzao od strane navijača dobijao čak i zvižduke.

Stav koji je imao u klubu nezainteresovanost su vrlo brzo učinili da nepir od jednog od najvećih pojačanja u istoriji kluba vrlo brzo postane jedan od najvećih promašaja. Kada se to dogodi sa igračem za kog ste te sezone planirali da bude vođa rostera jasno je da ne možete mnogo čemu da se nadate. Crvena zbezda do kraja sezone nije uspela da nađe adekvatnu zamenu iako je Topić prekomandovan u prvi tim i kao izuzetno kvalitetan pokazao da može da nosi teret međutim ubrzo ga je zadesila veoma nesrećna povreda zbog koje je još pauzira dok Jagu Dos Santosu fali ozbiljnijeg igračkog iskustva Miloš Teodosić zbog godina ne može da preuzme ulogu vođe Iako je on to istina radio i to veoma dobro, ali ipak nedovoljno za ulazak u plej-in.

Iako jeste jedan od najvećih krivaca ne bi bilo korektno svaliti sve na Nejpira. Nakon što je na početku prošle sezone doveden Džejlen Adams kao prvi plej da bi zbog loših partija nakon samo nekoliko meseci bio odstranjen iz tima doveden Luka Vildoza očekivalo se da će uprava naučiti svojih grešaka ove sezone i po i na vreme dovesti prava pojačanja međutim to ponovo nije bio slučaj. Takođe se mnogo više očekivalo i od drugih igrača poput majka tobija koji je igrao u ABA ligi izuzetno dobro da bi u evropskom šampionatu često podbacio u najbitnijim trenucima takođe ostatak rostera se nije preterano dobro pokazao a najveći krah su bile loše partije u najbitnijim utakmicama kada se čini da je igrače pojeo pritisak što je rezultovalo ranom eliminacijom.

Štete su učinjene i tu se više ne može uraditi ništa a na celom timu je da sledeće sezone uvidi gde su napravljene greške i proba da ih ispravi Kako se ne bi ponavljali kako bi se konačno došlo do cilja a to se mora mnogo, mnogo bolje odraditi nego što je to napravljeno ove sezone.