Crveno-beli vode: Zvezda ubedljiva u večitom derbiju!

Foto: Ossrb

Odbojkaši Crvene zvezde su zabeležili ubedljiv trijumf u prvoj utakmici finala plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige. Puleni Ivice Jevtića su večeras, na svom terenu, nadigrali Partizan Efbet sa 3:0, po setovima 25:19, 25:21 i 25:23.

Kao što se i očekivalo, večiti derbi u finalu je privukao veliku pažnju publike, pa se u SC „Voždovac” na Banjici, posle mnogo vremena, mogao videti veliki broj posetilaca. Upravo je atmosfera sa tribina dala vetar u leđa domaćim odbojkašima, koji su bili agresivniji i u presudnim momentima koncentrisaniji rival na terenu, te su zasluženo poveli sa 1:0 u seriji.

Nakon izjednačenog početka, prva je zapretila Crvena zvezda koja je preko Lopara i Nikolića povela sa 9:5. Iako je domaćin u tim trenucima napravio nekoliko grešaka, Partizan to nije iskoristio i ekipa Ivice Jevtića je sredinom seta stekla zalihu od čak pet poena (16:11). Već tada je bilo jasno da će se crno-beli teško izvući iz te situacije, a Zvezdina igra u nastavku nagovestila je da će tako i biti. Kao što se i očekivalo, iznenađenje je izostalo u nastavku uvodnog seta i crveno-beli su rezultatom 25:19 poveli 1:0.

Već u drugom setu, aktuelni šampion Srbije imao je drugačije ambicije. Poenima Petrovića i Tadića poveo je Partizan najpre sa 7:4, a uskoro i sa 12:8. Ipak, nije previše vremena bilo potrebno domaćinu da uhvati priključak, pošto je pri rezultatu 13:10 napravio seriju od 6:1. Bilo je jasno tada Bojanu Janiću i njegovima pulenima da nešto mora da se promeni kako bi se izbegla velika prednost ljutog rivala. Nagovestio je Parni valjak da može u daljem toku seta da ugrozi Zvezdu, jer je sve do rezultata 21:20 održavao rastojanje. Ipak, u tim momentima su Dušan Nikolić i drugovi ubacili u petu brzinu i ubrzo je na semaforu zasijalo 2:0 – 25:21.

Tamo gde je Crvena zvezda stala u minulom, nastavila je u trećem periodu. Odmah je tim Ivice Jevtića napravio lepu rezultatsku zalihu, a tome su najviše doprineli vezani blokovi Žugića i Petrovića (10:5). Iako je Partizan ubrzo uspeo da smanji razliku rivala, Zvezda je sve vreme bila istrajna i nije dozvoljava Partizanu da joj se previše približi. Na taj način je domaćin u završnicu ušao sa četiri poena viška, ali tu nije bio kraj uzbuđenjima. Na semaforu je zasijalo 23:20, kada su crno-beli vezali dva poena, a potom su uspeli i da spasu prvu meč loptu rivala (24:23). Da se utakmica okonča u tri seta, bez prevelike drame, postarao se Dušan Nikolić, koji je realizovao poslednji poen na utakmici i Zvezda je sa 25:23 stigla do vođstva u seriji.

Dušan Nikolić je predvodio svoju ekipu da trijumfa sa 16 osvojenih poena, a ispratio ga je Aleksandar Stefanović sa 12. Na drugoj strani, Milija Mradk je brojao do 11.

Druga utakmica finalne serije je zakazana za sredu, 17. april, sa početkom u 19.00 časova, a domaćin će biti Partizan.