Da li će ponovo sreća pogledati Partizan? Neće biti prvi put!

FOTO: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

 

Da vam je neko rekao da će navijači Partizana na dva sata poststi najvatreniji navijači Crvene zvezde, mnogi bi rekli da je lud i da je to nemoguće…

Danas je taj dan, jedna košarkaška utakmica odlučuje o plasmanu drugog kluba, a “grobari” će morati da se nadaju trijumfu izabranika Janisa Sferopulosa, kako bi sutradan u punoj Areni, eventualnom pobedom nad Valensijom slavili plasman u plej-in.

Nije ovo prva situacija kada Partizan zavisi od drugih timova, a kroz istoriju su mu uglavnom rezultati išli u susret.

Prvi takav scenario se desio 2007. godine, kada je Partizan u prepunoj Areni poražen od Unikahe, ali je Lotomatika savladala Cibonu i pogurala crno-bele u plej-of. Za prvi plasman u Top 16 fazu je zaslužan bio i Dejan Bodiroga, a na klupi Italijana je bio Jasmin Repeša.

Naredna takva situacija se desila u onoj čuvenoj sezoni i plasmanu Partizana na F4 Evrolige. Naime, Panatinaikos Željka Obradovića je ostao bez šanse za plasman u Top8 fazu najelitnijeg evropskog takmičenja, ali je u poslednjem kolu savladao Marusi i tako direktno uticao na plasman ekipe Duška Vujoševića u najboljih 8 timova u Evropi. Iako se očekivalo da će “zeleni” iz Atine pustiti zemljake, oni su odigrali maksimalno tu utakmicu i sprečili rivala da se plasira u naredni krug.

Najsvežiji pozitivan ishod po crno-bele se dogodio u sezoni 2013/14, a u glavnoj ulozi je ponovo bio aktuelni šef stručnog štaba aktuelnog šampiona ABA lige. Njegov Fenerbahče je savladao Nanter i tako “poništio” poraz Partizana od CSKA i obezbedio mu kartu za najboljih 16 ekipa tekućoj sezoni.

Utakmica između Crvene zvezde i Anadolu Efesa je na programu u četvrtak od 19 časova i 30 minuta. Dan kasnije će Partizan dočekati Valensiju u Areni.