Da li Dončić zaslužuje najveći ugovor u istoriji NBA lige?

FOTO: USA TODAY Sports

Luka Dončić igra najbolju sezonu u životu.

Slovenački košarkaš je ispunio sve uslove za potpisivanje novog maksimalnog ugovora sa Dalasom koji iznosi čak 346.000.000 dolaza za pet godina. Luka će tako postati prvi igrač u istoriji NBA lige koji će zarađivati 70.000.000 dolara po sezoni, i to samo od ugovora, bez bonusa.

Da bi stekao pravo na ovaj ugovor, Dončić je morao da odigra najmanje 65 utakmica u sezoni i da uđe u najuži izbor za MVP igrača sezone. Trenutno odrađuje već potpisan sedmogodišnji ugovor sa Maveriksima težak 40.000.000 dolara godišnje, maksimalni ugovor će moći da potpiše sledeće godine kada uđe u završnu sezonu aktuelne saradnje. Trenutno najveći ugovor u najboljoj ligi sveta ima Džejlen Braun koji je ove sezone potpisao ugovor na šest sezona vredan 304.000.000 dolara, dok zarađuje 60.800.000 dolara godišnje.

Njegov tim je trenutno na petom mestu Zapadne konferencije sa kojim je vezao od 12 poslednjih utakmica čak 11 pobeda.

Zvezda Dalasa ove sezone beleži čak 34 poena, 9,1 skokova i 9,8 asistencija po utakmici. Beleži takođe i najbolji procenat šuta iz igre u dosadašnjoj karijeri 48,9% iz igre. Što se tiče MVP nagrade, trenutno je u trci sa zvezdom Denvera, Nikolom Jokićem.

Nema sumnje da Dončić zaslužuje novi i jači ugovor, ali i veće zvezde poput Stefa Karija, Kevina Durenta, Lebrona Džejmsa… nisu imale u ponudi ovakav ugovor, a ti klubovi za koji najveće zvezde NBA lige nastupaju zasigurno imaju više novca od Dalasa.

Luka hoće da ispiše istoriju sa Maveriksima kao što je Jokić sa Denverom, ali novi maksimalni ugovor za tako mladog igrača može snositi ozbiljne posledice.