Da li Smart treba da ostane u Zvezdi?

Foto: ABA Liga

Dugo se u Crvenoj zvezdi vodila polemika oko toga ko će biti doveden na poziciji glavnog šutera i ofanzivca s obzirom da je jedini takvu ulogu imao Nemanja Nedović koji nije pružao najkonstantnije partije i zbog čestih povreda je morao da ima zamenu rotaciji koja može da ima približnu statistiku poput njega.

Na kraju je doneta odluka da se dovede Džavonte Smart mladi perspektivni igrač NBA koledž košarke koje su najjačoj ligi sveta nije izborio za minutažu pa se očekivalo da će željan dokazivanja to uspeti da uradi u Crvenoj zvezdi.

Smart je kasno došao u Zvezdu da bi imao ozbiljniji doprinos u evro ligi ove sezone, i uprkos slabim partijama na početku u poslednje vreme deluje da polako uspeva da se prilagodi na evropski stil košarke i sa većom minutažom uspeva da ostavi veći trag.

Amerikanac ima dobrih strana kao što je selekcija šuta i sposobnost da izbaci loptu u teškim trenucima kada mnogi igrači to ne žele da učine kao i problema poput slabije okretnosti zbog čega je često podložan zaustavljanju prilikom čvrsti odbrane protivnika.

Statistika u Evroligi uopšte nije loša s obzirom da prosečno od dolaska beleži malo preko 13 poena, ali da bi se ozbiljnije govorilo o njemu potrebno je da pokaže mnogo više na utakmicama koje predstoje i tokom kojih se lomi sezona kako bi konačno ispunio ono što se od njega u klubu očekuje i zbog čega je doveden.

Smart poseduje izvestan kvalitet ali se čini da ne bi mogao da bude igrač za startnu petorku tako da je sigurno da će njegov potencijalni ostanak i uloga u klubu zavisiti isključivo od partija koja bude pružio u završnim utakmicama plej-ofa ABA lige kao i u izboru igrača koji će biti dovedeni za narednu sezonu. Ukoliko se bude radilo na dovođenju igrača za prvu petorku za Smarta ima mesta ipak ukoliko Nemanja Nedović ostane i naredne sezone glavni na toj poziciji a bude se tražio novi igrač za rotaciju velika je verovatnoća da će Smart napustiti klub nakon kratkog vremena.