JOKIĆ I ZVANIČNO MEĐU FINALISTIMA: Može li neko da ugrozi treće MVP prizanje?

Nikola Jokić, košarkaš Denvera, istakao se kao jedan od trojice kandidata za nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) regularnog dela sezone, kako je objavila NBA liga prošle noći. Konkurenti srpskom centru biće košarkaš Dalasa Luka Dončić i Šej Gildžes Aleksander iz Oklahome.

Ukoliko Jokić pobedi, postao bi deveti igrač sa tri ili više MVP priznanja, pridružujući se Karimu Abdulu Džabaru (šest), Majklu Džordanu i Bilu Raselu (pet), te Wiltu Čemberlenu, Lebronu Džejmsu (četiri), Mozesu Melonu, Lariju Birdu i Medžiku Džonsonu (tri).

Dončić i Gildžes Aleksander bi, s druge strane, prvi put u karijeri osvojili ovu prestižnu nagradu. Pored kandidata za najkorisnijeg igrača sezone, NBA liga je objavila imena kandidata u još šest kategorija.

Viktor Vembanjama iz San Antonija, prošlogodišnji prvi pik na draftu, ističe se kao najveći favorit za nagradu za rukija godine, dok su u konkurenciji za najboljeg defanzivca lige Bem Adebajo iz Majamija, Rudi Gober iz Minesote i Viktor Vembanjama.

Tajris Maksi iz Filadelfije, Alperen Šengun iz Hjustona i Kobi Vajt iz Čikaga su kandidati za nagradu za igrača koji je najviše napredovao ove sezone. Za najboljeg šestog košarkaša lige nominirani su Malik Monk iz Sakramenta, Bobi Portis Junior iz Milvokija i Naz Rid iz Minesote.

U konkurenciji za nagradu „klač“, odnosno majstora za završnice, su Stef Kari iz Golden Stejta, Demar Derozan iz Čikaga i Šej Gildžes Aleksander iz Oklahome. Na kraju, u kategoriji za nagradu za trenera godine su Mark Degnolt iz Oklahome, Kris Finč iz Minesote i Džamal Mozli iz Orlanda.