Konferencija Partizana – Obradović i Mijailović govorili o saradnji!

Foto: MN Press

KONFERENCIJA JE ZAVRŠENA!

Nije lako u trenutku kada imaš ABA ligu, razmišljati o drugom takmičenju. Nije lako razmišljati ni dve utakmice unapred, a kamoli različitom takmičenju. Kada budemo zaigrali Superligu, znaćemo sa kojim snagama ćemo da igramo i borimo se za titulu – za kraj je Obradović govorio o KLS.

Mi smo na Skupštini na početku aktuelne sezone doneli odluke o važnim ciljevima. Prvi je bio da prođemo bar u plej-in. Taj cilj nismo ostvarili. Drugi je da osvojimo ABA ligu i tu smo još u igri. Mi bismo želeli da osvojimo ABA Ligu. Ako bi nas neko pitao da li bismo želeli da osvojimo ABA ligu ili da igramo plej-of Evrolige, lično bih birao ovo drugo. Mi smo prošle sezone igrali četvrtfinale sa ekipom koja to nije igrala, vratili smo se posle dugo vremena. Nismo ove sezone otišli dalje, znamo i zašto. Preživeli smo u ABA ligi pre dolaska Željka, onda je došao i sve se promenilo. Kupovi me ne zanimaju. Osvojili smo četiri kupa, to mi nije previše značajno. Mene zanimaju Evroliga i ABA liga, kao najozbiljnija takmičenja – govorio je predsednik kluba i o ambicijama kluba.

Pitanje na mestu, ali pogrešnoj osobi postavljate pitanje. Mi da možemo da odlučimo, mi bismo to rešili. Mi ne odlučujemo, već prihvatamo odluku. Koliko znam, Evroliga neće menjati format naredne sezone i verujem da oni sada čekaju da se završe takmičenja, kako bi se donela konačna odluka. Očekujem da će Partizan da igra Evroligu, nadam se da će to biti tako što osvojimo ABA ligu. Ako tako i ne bude, onda da dobijemo pozivnicu, kao što je Zvezda dobila letos – pričao je Mijailović o dobijanju licence.

Strateg crno-belih je govorio o ambicijama za narednu sezonu.

Imate neko iskustvo, kao što ga imam ja. Već se pojavljuju raznorazna imena. Nagoveštaji su razni, ko je interesantan Partizanu. Pre neki dan sam pročitao ime igrača za kojeg nikada nisam bio zainteresovan. I to je to. Ljudi će objavljivati vesti, svašta će se pojavljivati. Nama su prioritet igrači koji su trenutno u klubu. Neki imaju ugovore za narednu sezonu, nekima ističu. Mi sada imamo plan da prvo obezbedimo plasman u finale ABA lige, pa da vidimo ko će nam biti protivnik. Mi stalno pričamo o tome šta može da se promeni u timu. Retko koji tim je nešto napravio, a da nije nešto promenio u sastavu. To se sve gleda kroz rezultate u toku sezone. Sada nam je najvažnije polufinale protiv Budućnost. Razmišljamo o timu za narednu sezonu, ali ni sa kim nismo razgovarali ozbiljno. Razmišljamo, imamo skaute koji nam daju predloge, mi smo letos imali ogroman broj igrača koje smo gledali. Ne pamtim da sam ikada gledao toliki broj igrača. Imamo situacije sa igračima koji čekaju poslednji dan i poziv iz NBA, pa pristaju i na one dvosmerne ugovore… Postoji brend Partizana, postoje i igrači koji žele da rade sa mnom… Mogu samo da se vratim na prošlo leto, svi igrači koji su ostali i koji su otišli ostvarili su neuporedivo bolje ugovore. To može da nam bude adut u pregovorima, a igračima vek trajanja je oročen. Radimo i radićemo na svemu, probaćemo da napravimo najbolji mogući tim koji će navijači prepoznati. A, oni neće da kupuju karte ako nemamo tim koji može da se takmiči najmanje za Top 8. Svi imaju ambiciju na početku sezone da igra Top 8 ili sada Top 10. Na nama je da pokažemo ambiciju koju imamo.

Željkov ostanak u klubu mnogo znači za sponzore, navijače, Evroligu… Imati najtrofejnijeg trenera, nekog ko tako voli klub, mnogo znači. Ne mogu da merim to sa drugim klubovima i kako je kod njih. Evroligi je mnogo bitan kontinuitet, a mi ga sada imamo sa ovim produžetkom ugovora. Mnogo je bitnih faktora, a to je i prisustvo Željka Obradovića. Partizan je drugu sezonu najgledaniji klub u Evropi, verujem da to mnogo znači za njihov marketing i dalji razvoj. Ne verujem da će biti problema, već da se reše neke interne stvari (na putu ka ostanku u Evroligi). Mi zato želimo da iskorenimo vređanja i da imamo atmosferu idealnog kluba, idealne organizacije. Da budemo prepoznati kao jedinstven sistem – ispričao je Mijailović.

Kada sednete i krenete da radite, ono što je najvažnije je da terate sebe da imate neku ambiciju. Sve je povezano sa realnošću, sa ogromnom željom koja postoji, kao i neke objektivne stvari. Niko ne može da nam oduzme želju i snove. Videćemo u narednom periodu da li samo sanjamo ili ti snovi mogu da se ostvare – nadovezao se i Obradović.

Što se tiče MTS i ugovora, to je naš višedecenijski partner, sa jednim kratkim periodom kada nismo bili zajedno. Naš ugovor sa MTS je istekao poslednjeg dana stare godine, dosad nije produžen. Mi smo pisali dopis da se produži ugovor, verujem da će to biti realizovano jer ne vidim razlog zašto ne bi. Objasnio sam već zašto MTS logo nosimo u jednom takmičenju, a zašto je bio prelepljen u drugom. Zakoni su drugačiji u Evroligi i ABA Ligi, a ako se nešto ne dogodi do kraja sezone, ako se ugovor ne produži, moraćemo da se zahvalimo i nađemo drugog sponzora za dres. Ne verujem da će se desiti naš rastanak, jer smo jedni drugima dobar partner i šansa za promociju – dotakao se predsednik kluba i saradnje sa sponzorima.

Nadovezao se i Ostoja Mijailović:

A licenca znači suvlasništvo u Evroligi, B licenca ti daje mogućnost igranja više godina. Ne znam zašto bi neko ko ima osam odsto vlasništva, dao nekom svoj deo? Najviše na svetu bih voleo da imamo A licencu, ali ne verujem da je to realno. Mi smo svoje šanse izgubili pre deset-petnaest godina, kada smo takođe imali kontinuitet igranja u Evroligi. Ne znam zašto se to nije dogodilo. Mi bismo bili najsrećniji na svetu da imamo samo garanciju učešća u Evroligi. Nemamo sada nikakvu garanciju igranja Evrolige naredne sezone, a sa licencom bismo imali određeni komfor da planiramo stvari, da dovodimo igrače koji prave razliku. Setite se da smo u godini dolaska Obradovića igrali Evrokup, došli su tada Panter i Ledej. Bez dugoročnog ugovora teško je planirati budućnost, ugovor bi nam dao sigurnost i mogućnost da planiramo stvari.

Obradović je govorio o dobijanju  A licence.

Svi znamo kako se dobija A licenca, ali neke stvari nisu definisane. Najavljuje se ulazak nekih novih klubova, a takođe i sastanci posle kojih će neke stvari biti jasnije. Mi smo kao klub napravili prezentaciju pred Evroligom i ocena je bila jako dobra. Naš cilj je da postanemo stalni član Evrolige. Kada će to da se desi, videćemo, ali radićemo na tome svakodnevno. U stalnom sam kontaktu sa ljudima iz evropskih košarkaških krugova, svi su zadovoljni time kako Partizan izgleda u Evroligi. Setite se prošlogodišnje serije sa Realom, dobili smo pohvale od svih zbog toga što smo se ponašali fer i sportski, to nam i jeste cilj uvek. Nikada nikog nisam uvredio, sve je bilo obrnuto. Ovo iskustvo i status mi daje za pravo da se ponašam fer i sportski, da pokazujemo odlike viteštva, da čestitamo protivniku i boljem od sebe. To su principi koje ćemo nastaviti da promovišemo. Da ne pričamo o tome koliko smo mnogo napravili sa svim rekordima koje smo postavili, mi treba da gledamo kako da broj navijača bude još veći. Videćemo i da li je moguće i kako.

Kada je odnos sa Zvezdom u pitanju, Mijailović je optimističan.

Kada sam došao, odnosi klubova su bili još i gori. Danas nisu odnosi klubova toliko loši, već dva predsednika. Sada se najavljuje dolazak Željka Drčelića, što je možda najava poboljšanja nekih stvari. Ti užasni odnosi datiraju iz vremena kada je ovde bio Duško Vujošević i čovek čije prezime neću da izgovorim. Mi želimo uvek da budemo prvi i najbolji, pa i od večitog rivala. Svi su mi pričali da sam došao da bismo večno bili drugi i treći, a pokazali smo da nije tako. Zato se iz večitog rivala i bune na nas. Šta će drugi da rade, nije moj problem.

Mijailović je govorio o Evroligi, a ponovo se dotakao i budžeta.

Ne mislim da Partizan ima najmanji budžet u Evropi, mislim da smo negde u sredini po tome. Kada sam došao u klub, budžet je bio 1.300.000 evra. Sada je daleko veći, ali opet daleko manji od najvećih klubova Evrope. Mi želimo uvek da imamo viši budžet, a i biće tako u budućnosti. Želimo da uradimo maksimum sa onim što imamo. Ne igra uvek novac, mora da se poklopi i hemija u timu, a nismo imali ni sreće sa povredama. Izgubili smo sedam-osam utakmica na jedan koš, takve smo utakmice dobijali prošle sezone. Ne treba da zaboravimo da ipak živimo u zemlji gde je prosečna plata manja od 1.000 evra, a da se takmičimo sa klubovima iz zemalja koji imaju više desetina miliona stanovnika. Mi da imamo i budžet triput već, mi bismo hteli da imamo još i veći. To pričam iz ugla navijača, koji uvek žele više. Ponosan sam što možemo ovde da pobeđujemo košarkaške velikane. Naša je želja da se ne takmičimo samo sa novcem, već i sa drugim stvarima. A, mi imamo najbolje navijače na svetu.

Obradović objašnjava da nije razmišljao o odlasku.

U toku sezone nemam vremena da razmišljam o nekim stvarima, program je takav da su utakmice stalno. Bio je onaj jedan momenat pred utakmicu kada su skandirali da dobijem novi ugovor, kada sam uzeo tablu i pokazao svima da je, što se mene tiče, stvar jasna. Zahvalio bih se još i Zoranu Saviću koji danas nije ovde jer je i sada na sastancima i radi sve u korist Partizana. Sećam se prošle godine kada smo govorili na jednom sastanku UO, otišli smo posle na ručak i zamolio sam Ostoju da kažem dve-tri reči… Kada sede prijatelji za istim stolom, privilegija je kada sediš sa ljudima koji su na istom cilju, a nas sve veže ljubav prema Partizanu. Igrao sam u Partzanu 1984, sada je 2024. godina. Ostoja je tada imao pet godina, kada sam ja igrao ovde. Imao sam poštovanje svuda gde sam radio, ali ovo je moj klub, moj grad, moja ljubav. Moje razmišljanje je takvo da želim da ostanem dokle god me klub vidi kao pravog čoveka. Kada ne bude tako, onda ću da razmišljam o nekim drugim stvarima, a imam već godina kada treba da se razmišlja o nekim stvarima.

Naslušao sam se od Nove godine raznih priča, kako ja neću da produžim ugovor sa Željkom Obradovićem. Mi imamo zajedništvo u svemu ovom. Nije bitno ko je u upravi, ko nosi dres Partizana. Pogledajte kakav uticaj je Partizan imao na Lesora, na Egzuma za koga mi je posebno drago i jako sam ponosan što sada igra vrhunsku košarku. Partizan je postao fenomen, moramo da nastavimo tako. Zato i moramo da nastavimo da radimo dalje, da iskorenimo vređanja. Mene niko nije pitao kako Partizan isplaćuje sve plate redovno. To je moja obavezna i dužnost. Kada imate osobu poput Željka Obradovića ovde, jasno je da će biti veća prodaja karata, veći prihod. Nama je cilj stalno članstvo u Evroligi. Želimo da živimo od prodaje karata, sponzorstava i televizijskih prava, a sada ne dobijamo ni dinar od toga, iako smo najgledaniji klub u Evropi. Radimo sve da napravimo najbolji mogući budžet, ne možemo da pariramo Realu, Barseloni i ostalima jer su to klubovi koji obrću milijarde. Oni kada prebace deo para na košarkaške sekcije, to je za njih sića. Hvala navijačima što kupuju karte, što imamo podršku svuda. Ovo je fenomen koji ne postoji nigde. Mi za ovo živimo – objasnio je Mijailović.

Imamo najbolje navijače na svetu. Nismo subjektivni, iako ih volimo najviše na svetu, već to pričaju svi. Ovo sve daje posebnu dimenziju. Moramo da promenimo neke stvari, pre svega što se tiče ponašanja dela navijača. Nikada nisam pričao nikome za koga treba da glasaju, ali vređanja nam kaljaju reputaciju i utičaju na finansijski aspekt. Možda i prvi put za sedam godina govorim o tome, nekada je bilo potpuno normalno, a sada je nemoguće, da se od deset plata isplati samo tri-četiri i da se dugovi redovno prenose u narednu sezone. Sada to više nije moguće, plaćamo sve redovno. Kada navijači vređaju predsednika države, gledaju moju reakciju. To nije moj manir, da reagujem u takvim situacijama. Ali u meni vlada nemir. Jer, sutra moram da pozovem državu za pomoć, predsednik nam je uvek izlazio u susret i pomagao, govorio je uvek da je to njegova dužnost. Ali, moramo da prestanemo sa vređanjima, da ne dolazi do daljih eskalacija. Mi ne želimo da se mešamo sa politikom. Imate izbore, glasajte za koga hoćete, neću ni na koga utičem kao predsednik Partizan. Svakako, ne treba da vređamo Milutinova, predsednika države… Treba da gradimo dalje ovaj fenomen Partizana – na priču o novcu i podršci publike se nadovezao i Ostoja Mijailović.

Znam da priča o budžetu svima bode oči, ali ako ćemo da budemo konkurentni za Fajnal for i ostvarivanje ciljeva, onda moramo da imamo budžete koji su srazmerniji onim najvećih klubova. To nije moguće, niti sam ikada govorio da to moramo da idemo, već šta možemo da izvučemo iz onoga što imamo – rekao je Obradović o budžetu.

Kada imate ambiciju, težite najboljim mogućim stvarima. To nas tera na sledeći korak u životu. Ambicija je bila da budemo u Evroligi, time sam zadovoljan. Iskreno, nisam očekivao da će biti ovakva poseta u Evroligi, da će stvari prevazići košarku i okvire što pokazuje da je ovo događaj koji je ogroman. Bilo je odličnih momenata, bilo je i nekih manje dobrih momenata. Hteli smo da budemo među osam najboljih, ali nismo uspeli. Kada pogledamo prošlu godinu i ko je ove ostao iza nas, možemo da budemo zadovoljni. Uradićemo sve da rezultati budu još bolji, to je sigurno. Mi uz ljude iz uprave imamo veliki broj sponzora koji daju novac da klub funkcioniše najbolje moguće. Može u svemu bolje – nastavio je Obradović.

Bilo je nekih stvari koje su se dešavale, mislim na kazne koje smo plaćali i mislim da tu možemo bolje. Treba da budemo ujedinjeni, da zajedno idemo ka istom cilju. Imamo veliki broj mladih navijača, novih navijača. Moramo svi da im budemo primer ponašanja i odnosa, da sve prođe u fer i sportskom duhu. Moramo da pokažemo koliko cenimo svakog ko dođe u našu dvoranu. Moje mišljenje, kao i ljudi iz Partizana je da nekim stvarima mesto nije u Areni. Budućnost kao sledećeg rivala treba da dočekamo kao sportskog rivala, da ukažemo poštovanje i da podrška bude prema Partizanu, da se pokaže ljubav prema klubu. Moram da istaknem još jednom decu sa svojim roditeljima koji redovno dolaze i to je mnogo važno. Svi žele da vide sjajan ambijent koji šaljemo u svet, zato moramo da budemo i ostanemo primer svima. Ovo je moj klub i jako sam srećan što ću ostati i narednih godina – rekao je Obradović o navijačima.

Da se zahvalim predsedniku kluba na lepim rečima. Zahvalnost svim ljudima iz uprave što su dali saglasnost da se saradnja produži, ovo je bila oduvek obostrana želja. Svi znaju da je ovo moj klub u kojem uživam radeći. Zahvalnost dugujem svim svojim saradnicima, igračima, svima iz Radne zajednice Partizana, ali posebna zahvalnost ljudima iz uprave koji ulažu maksimalne napore da Partizan bude veliki i uspešan. Nemoguće je izostaviti sve zbog kojih se ovo radi, a to je armija navijača. Oni su pokretačka snaga, imate podataka kolika je bila posećenost Partizana u ove dve sezone Evrolige. Otkako sam se vratio, cilj mi je bio da Partizan bude redovan član Evrolige. Ovo što se dešava na našim utakmicama je prevazišlo granice sporta i Partizana. Postalo je nešto veliko, ogromno. Hvala navijačima na podršci i ljubavi koju nam daju, neka tako i nastave – obratio se Obradović.

Svi znamo šta Željku znači Partizan i šta Partizanu znači Željko. Za dve godine smo se odlučili jer toliko traje moj mandat. Što se tiče svih nas koji smo u klubu, ostati još dugo. On može da ostane koliko god želi, a verujem da će to biti još dugo. Ovo je velika stvar za naš dalji rast i razvoj, da budemo stalni član Evrolige – objasnio je zašto je ugovor potpisan na dve godine.

Zvali smo vas jutros za danas, izvinjavam se na tome. Gospodin Željko Obradović je produžio ugovor na još dve sezone. Čestitam Željku i svim partizanovcima, čeka nas lep period. Mnogo smo svi zajedno radili na planu razvoja i rasta. Najgledaniji smo tim u Evropi, uspeli smo svi zajedno na ovom projektu, od uprave, navijača, igrača, ljudi zaposlenih u klubu. Ovo je kolektivni uspeh. Navijači uspeh gledaju uglavnom uvek samo kroz trofeje. Prošle sezone smo osvojili Jadransku ligu posle decenije čekanja, što je veliki uspeh – započeo je obraćanje Mijailović

Danas su se pred mnogobrojnim novinarima na vanrednoj konferenciji našli predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović i šef stručnog štaba Željko Obradović kako bi govorili o nastavku saradnje iskusnog stručnjaka sa klubom.