MIJAILOVIĆ O EVROLIGI: Hoćemo trogodišnju licencu!

FOTO: Starsport

Predsednik KK Partizan Mozzart Beta, Ostoja Mijailović, ne veruje da će u skorije vreme Evroliga deliti A licence, ali smatra da bi njegov klub mogao iskoristiti 2025. godine B licencu koju će čelnici elitnog takmičenja podeliti.

Crno-beli bi time dobili sigurnost i mogli bi da planiraju na dužu vremenski period, što im značajno olakšalo stvaranje tima.

Mijailović je u intervjuu za “Sport Klub“ rekao da su u najelitnijem takmičenju izuzetno zadovoljni Partizanom.

„Ne verujem da će Evroliga deliti A licence. Što bi 11 klubova vlasnika delilo primanja na 14 delova umesto na 11? Više verujem u neku trogodišnju B licencu. Imali smo sastanak sa ljudima iz Evrolige, oni su prezadovoljni. Mi se borimo za tako nešto. Od sezone 2025/2026. planira se proširenje Evrolige i od te sezone je možda realno da Evroliga dodeljuje B licence, ali nije realno da će u skorije vreme deliti A licence. Borimo da tamo negde u leto 2025. dobijemo trogodišnju B licencu, nakon čega može da se planira na više godina“, kaže Mijailović za Sportklub.

Kada je u pitanju naredna sezona, još uvek se ne može ništa tvrditi.

„Moramo da sačekamo kraj ABA lige. ABA liga nema zagarantovano mesto u Evrolgi, jer Evroliga razmišlja na način da, ako neki mali tim osvoji Aba ligu, njemu neće ponuditi vajld kard. Evroliga sačeka da vidi ko će da osvoji ABA ligu i onda proceni da li želi da ponudi valjd kartu tom klubu“.

Utisci su podeljeni nakon završene sezone u Evroligi.

„Na početku sezone ciljevi su bili drugačiji, prošla sezona je bila uspešnija od ove. U Madridu smo proslavili onaj koš Pantera, sezona je planirana da bude bolja od prošle. Ali se jednostvno nije složilo. Ove sezone smo izgubili sedam-osam utakmica na jedan ili dva koša. Da smo dobili bar polovinu tih utakmica, mi bismo imali isti učinak kao prošle sezone. U Evroligi svi klubovi imaju milionske ugovore, četvrti smo u svetu po gledanosti, a najgledaniji u Evropi. Nisam generalno zadovoljan sezonom na rezultatskom planu, ali smo ponovo pokazali da pravimo najbolju atmosferu u Evropi. Mi nismo grčki klubovi da podelimo 10.000.000 evra od TV prava. Partizan i Zvezda od TV prava nemaju gotovo ništa ili oko 500.000 evra ako osvoje ABA ligu. Prosečna poseta na našim utakmicama je skoro 20.000 gledalaca, a od TV prava ne dobijamo ništa. Kada sam došao u klub 2017. zaposleni nisu primili 21 platu, a onda smo isplatilili sve zaostale plate. To je jako komplikovano, kada morate da planirate kratkoročno, a da želite velike stvari“.

Partizan je zvanično i najgledaniji u Evropi, ali predsednik kluba smatra da to može biti i bolje.

„Tužno mi je što je vređan Milutinov, klub mu je dugovao 200.000 evra. Jednom je zamalo izgubio oko zbog Partizana, ne smemo da imao takve situacije da vređamo takve igrače. To nas deli od toga da imamo idalnu atmosferu. Mi se u klubu trudimo da napravimo kampanju, da iskorenimo ta vređanja igrača, pogotovo naših biviših. To je jako ružno. Mene su iz nekog razloga svojevremeno vređali, ne znam iz kog razloga, ali je mnogo strašnije kada nasrnu fiziči na primer na Trifunovića. Za mojih sedam godina u klubu platili više od milion evra na plaćanje kazni zbog vređanja igrača, pa za te pare smo mogli da kupimo još jednog igrača, s kojim bismo možda otišli na fajnal for“.

Košarka se u Srbiji već godinama probija po pitanju popularnosti.

„Odem kod sebe na gradilište i svi komentarišu košarku, ovde svi komentarišu sport. To je fenomen. Prošle sezone je napravljen nenormalčno velik rezultat. Top 8 i osvajanje ABA lige, bili su dva cilja na početku prošle sezone na upravnom odoru. Očekivao sam da ćemo ove sezone biti još uspešniji, što je normalno zbog većeg budžeta i još više profatih karata. Nismo mogli da najavimo da ćemo spustiti lestvicu“, dodao je Mijailović.