Najveći crnogorski talenat sanja Zvezdin dres: Porede ga sa Jokićem!

FOTO: ABA liga

Meridian sport je uputio pitanje „Da li možete da pozovete Davida Mirkovića?“ Studentskom centru. Talentovani Crnogorac se nedavno našao među deset najboljih juniora Evrope na NBA kampu u Indijanapolisu.

U početku nije verovao svojim saborcima, mislio je da se šale sa njim, sve dok se nije uverio svojim očima. Uputio je niz izvinjena pre nego što je bilo postavljeno ijedno pitanje.

ESPN prognozira visok plasman ovog momka na draftu 2025. godine. Juče je pokazao da može da se nosi sa igračima Crvene zvezde iako je tek napunio 18 godina. Postigao je 14 poena i obezbedio je šest skokova. Derbi nije napravio iznenađenje kao Mega, ali je momak iz Nikšića privukao pažnju na sebe.

„Zvezda je sigurno bolja ekipa, evroligaška je ipak. Dozvolili smo im mnogo otvorenih šuteva i čini mi se da smo nekako blago ušli u utakmicu, To je glavni razlog našeg poraza“, započeo je Mirković.

Malo mu je falilo da na nedavnom Next Generation turniru u podgorici odvede svoju ekipu do finala. Izabran je u idealnu petorku i po svemu sudeći deluje da je već prerastao juniore.

„Sigurno da sam zadovoljan kako sam odigrao protiv Zvezde. Tokom sezone sam imao nekoliko dobrih utakmica, a isto tako i neke lošije. Ovo mi je prva profesionalna sezona i pokušavam da pronađem ritam. Mislim da mi je ovo sve veliko iskustvo što igram protiv igrača koje bukvalno pratim na televiziji. Znači mi mnogo za nastavak karijere“.

Igrati protiv Nemanje Nedovića i Miloša Teodosića je nešto neverovatno za njega, naravno ispred svega stoji da je igrao protiv Crvene zvezde.

„Zadivljen sam Nedovićem, kada igrate protiv njega, zaista je neverovatno. Naravno, Teodosić impresionira svakog dana. Čast je bila igrati protiv Teodosića, ali je još veće ostvarenje što sam igrao protiv Zvezde i što sam bio dobar. Od malih nogu sam fan Zvezde i mnogo utakmica sam gledao uživo, kao i na televiziji. Sigurno da je bilo ostvarenje sna.

Spominjala se priča da su večiti bili zainteresovani za usluge crnogorskog košarkaša.

„Istina je, ali odlučio sam da ostanem u Studentskom centru zbog minutaže i napretka. Bilo je interesovanja, ali možda nekad u budućnosti“.

Mirković je po govoru za Meridian sport već sazreo.

„Kada sam bio mlađi sam bio navijač Zvezde, sada sam već profesionalac i emocije moraju u drugom planu, ali sigurno da bih voleo da igram pred navijačima kakvi su Zvezdini“.

U NBA ligi vlada čovek iz Sombora na kojeg mnogo podseća Mirković. Po hodu, a i po igri, zato i ima nadimak.

„Jokića i Dončića najviše gledam i pokušavam da upijam, oni su mi neki idoli, mene od kad sam mali porede sa Nikolom Jokićem. Svojevremeno su me zvali Bejbi Jokić“.

Snovi su potpuno drugačiji od ciljeva, snovi mladog Mirkovića glase:

„Meni je želja da prvo odem u NBA, a posle toga da se vratim u Evropu i zaigram za Crvenu zvezdu. To bi bilo ostvarenje snova“. Zaključio je David svoju priču.