Zvezda na korak do titule: 2-0 u seriji protiv večitog rivala!

Foto: Ossrb

Odbojkaši Crvene zvezde zabeležili su i drugi trijumf u finalnoj seriji plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige. Zvezda je večeras, u SC „Masetr”, porazila Partizan Efbet sa 3:1, po setovima 25:22, 25:21, 22:25 i 25:17.

Ako se nakon prve utakmici činilo da je za Zvezdinu pobedu, pored njene odlične igre, podjednako zaslužno i loše izdanje Partizana, danas je četa Ivice Jevtića naspram sebe imala drugu verziju crno-belih. Međutim, to ih nije sputalo da ostvare novu pobedu i da jednom rukom uhvate pehar namenjen šampionu Srbije.
Već na samom početku utakmice nagovestila je Zvezda da je vruća dobrodošlica u Masteru neće pokolebati u nameri da izbori drugi trijumf u finalnoj seriji. Nakon uvodnih 3:0, kojima su prethodili odlično servisi Petrovića, ali i greška Partizana u istom elementu, povećala je ekipa Ivice Jevitća svoje vođstvo na 10:6, a na takav scenario ponajviše je uticao stabilan prijem gostiju. Međutim, počeo u tim momentima domaćin da se budi, jer je na krilima Rikarda i Marinovića, uz podršku Mrdaka, postepeno topio prednost rivala. Ubrzo se sav uloženi trud isplatio i Partizan je sredinom seta uspeo da preokrene rezultat u svoju korist (15:14). Nije ovaj nalet rivala previše uzdrmao crveno-bele, koju su ekspresno vratili minimalno vođstvo na svoju strani, da bi u samoj završnici za nijansu bili istrajniji i sa 25:22 poveli 1:0.

Greškama Partizana i poenima Žugića Zvezda je na gotovo identičan način otvorila drugi period i povela je sa 4:1. Iako je Partizan ubrzo uspeo da uhvati priključak, pritisak domaćina nije dugo potrajao, jer su crveno-beli pri rezultatu 8:7, u svoju korist, napravili seriju od 5:1, za koju se zasluge najviše pripisuju večeras veoma raspoloženom Nikoli Petroviću. Nakon ovog naleta večitog rivala, Partizan je prosto stao i činilo se u tim momentima, barem što se ovog seta tiče, raširio belu zastavu. Zvezda je to u nastavku maksimalno iskoristila, bila je sigurna u svoju igru i uskoro je sa 25:21 duplirala stečeno vođstvo.

Iako je zaostatak bio ogroman, ne samo računajući dešavanja iz dotadašnjeg toka meča, Partizan je su novom energijom ušao u treću deonicu, i za razliku od prethodne dve, bio je daleko konkurentniji na početku. Međutim, Zvezda nije odstupala od svoje dominantne igre ni u trećem setu, pa je gost za tili čas preuzeo inicijativu i Partizanu su u nastavku ruke praktično bile vezane. Ili se u tom trenutku činilo da je tako. Pri rezultatu 15:11 u korist gostiju, došlo je do pada energije u taboru crveno-belih. Znali su puleni Bojana Janića kako to da iskoriste, a čini se da je trener Partizana određenim izmenama uspeo da trgne svoju ekipu. Kulminacija događaja desila se od rezultata 20:17, kada je Zvezda napravila čak pet grešaka iz šest poena i praktično Partizanu poklonila treći set – 25:22.

Ipak, stvari su se u četvrtoj deonici drastično promenile, ili bolje reći vratile na svoje. Zvezda je od prvog poena želela da utakmicu okonča u četvrtom periodu, a Partizan joj, i pored svih pokušaja, nije stajao na putu. Zaslugama čitave ekipe, a ponajviše Nikolića i Žugića, koji su kako u polju, odlični bili i sa servis linije, Zvezda je najpre povela sa 12:5, pa sa 17:10 i 22:12, da bi sa 25:17 stigla do trijumfa i vođstva od 2:0 u seriji.
Najefikasniji u trijumfu svog tima bio je Dušan Nikolić sa 26 poena, a pratili su ga Nikola Žugić sa 12 i Dušan Lopar sa devet. U ekipi Partizana, najviše se istakao kapiten Milija Mrdak sa 21.

Treća, a moguće i poslednja utakmica finalne serije pelj-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige na programu je u subotu, 20. aprila od 19.00 časova.