ANALIZA PARTIZANOVE IGRE: Veći broj igrača ispod nivoa

FOTO: Basketball Sphere

Partizan je u prvoj utakmici finalne serije ABA lige pretrpeo i prvi poraz. Očigledno, nedostatak proigravanja igrača ih je koštalo potencijalne pobede.

Naime, crno-beli su imali preko 50 odsto za dva poena, tačnije 55% (17/31), dok su za tri poena šutnuli 30 puta, a pogodili devet.

Kada su u pitanju skokovi, tu su za dva skoka bili bolji od svog večitog rivala, Partizan je imao 32 skoka, dok je Zvezda imala 30.

Utakmica je bila na jednu loptu, ali ključni faktori su po svemu sudeći bile asistencije. Izabranici Željka Obradovića su za 40 minuta na terenu bili na jednocifrenom broju asistencija (9), dok je Zvezda imala duplo više. Možda to nije izgubilo utakmicu, ali je sigurno uticalo na prvi poraz u seriji.

Takođe, veliki broj faulova igrača Partizana je nateralo Željka da mnogo više rotira igrače. U prvoj četvrtini su Frenk Kaminski Pi Džej Doužer već imali po dve lične greške što je odmah značilo da će kapiten Partizana Kevin Panter uz Nanelija biti najviše na parketu.

Do kraja prvog poluvremena veliki broj ličnih greški su sakupili i Kaboklo i Smailagić što maksimalno skratilo treneru crno-belih rotaciju na centarskoj poziciji, odnosno, konstantno je morao da ih rotira što nije prikladno kada se igra ovako bitna utakmica.

U redovima Partizana je samo blistao Džejms Naneli koji je meč završio sa 27 poena uz šest skokova, dok su ostali igrači od kojih se očekivalo više “podbacili”, Od kapitena se očekivalo da preuzme odgovornost, te je ubacio 13 poena iako se očekivalo više od njega. Ledej je za 26 minuta na parketu šutnuo svega šest puta i to je jednom bio precizan dok je dva poena upisao sa linije penala. Doužer je imao dosta skraćenu minutažu zbog ličnih greški kao što smo već napomenuli, te je postigao kao i Ledej samo četiri poena.

To su ključni faktori pored asistencija, jer je očigledno samo Naneli bio raspoložen dok su košarkaši Zvezde uspeli da izbace iz ritma pomenute igrače.

Da li će drugačije biti večeras, odnosno da li će Panter, Ledej i Doužer uraditi ono što se očekuje od njih to nam ostaje da vidimo. Ali, moramo napomenuti da je i odbrana Crvene zvezde zaslužna za loše partije ovih igrača.