ANALIZA IGRE CRVENE ZVEZDE: Timskom igrom do 1:0 u seriji

FOTO: Starsport

Crvena zvezda je uspela da savlada Partizan u završnici prve utakmice finala ABA lige. Iako su poveli u seriji sa 1:0, moraće još dosta toga da odrade kako bi došli do lakše pobede, odnosno moraće  igrači da budu odlučniji pre svega.

Veći deo napada su crveno-beli rešavali u poslednjim sekundama, odnosno nisu imali ideju kako doći do koša, što ih je moglo koštati poraza, ali se strpljenje na kraju isplatilo.

Iako su 15 sekundi od 24 konstantno držali loptu iza linije za tri poena, na kraju napada su uglavnom uspevali da poentiraju. Zasluge idu timskoj igri, 18 asistencija naspram Partizanovih devet su se itekako osetile.

Pored toga što su u šutu za dva poena bili slični kao njihov rival (14/29), takođe i u pokušajima za tri poena (8/29), dolazimo do ukupne brojke od 22 pogođena šuta iz 58 pokušaja, tačnije 38%, dok je Partizan imao nešto veći procenat (43 odsto).

Od svojih 85 poena, čak je 33 upisano preko slobodnih bacanja, iako je kriterijum suđenja bio oštriji kada su u pitanju kontakti, Partizan je napravio čak 31 faul, dok je Zvezdi upisano 22 lične greške. Uglavnom su se pored završnice lične greške nagomilale u prvom poluvremenu. Kao što smo već pisali, Kaminski i Doužer su posle samo nekoliko minuta imali po dve lične greške što je na tim pozicijama otvorili Zvezdi put ka košu jer su pored njih i Smailagić i Kaboklo ubrzo sustigli svoje saigrače kada su u pitanju lične greške.

Zvezda je najviše poena upisala iz reketa, 12 puta su pronalazili put do koša odatle, uz par situacija gde su imali i kontakt nakon koša, što su kasnije pretvorili u tri poena. Pored reketa, veliki broj poena je postignuto sa desne strane, tri trojke su ubačene sa te strane, dok su još dve trojke koje je postigao Branko Lazić postignute iz desnog kornera.

Dakle, ako izuzmemo poene iz reketa, Zvezda je pronalazila put do poena sa te desne strane, dok je Partizan pored reketa uglavnom trojke postizao sa leve strane i sa vrha kapice, odnosno centarske pozicije.

Sve u svemu, ako Zvezda ima u planu, da odbrani domaći teren, a verujemo da ima, moraće mnogo bolje da organizuje napade, ali se tu stvara još jedan problem u vidu Nikole Topića koji je obnovio povredu kolena što crveno-bele ostavlja na samo dva plejmejkera.