Ko je Zakari Risaše? Budući prvi pik na NBA draftu

FOTO:  LeParisien

Košarkaš JL Burga Zakari Risaše će najverovatnije biti prvi pik na predstojećem NBA draftu koji će se održati 26. i 27. jula.

Ovaj košarkaš je rođen 8. aprila 2005. godine u Španiji. U svojoj ne toliko dugačkoj karijeri je nastupao za mlađe selekcije Asvela da bi u junu 2023. godine potpisao zvanični ugovor sa prvim timom, ali je već na početku ove sezone prešao u Burg kao pozajmljeni igrač Asvela.

Risaše je u Evrokupu za ekipu Burga po proseku beležio 10 poena, 3.9 skokova i jednu asistenciju za 22 minuta na parketu. Dobio je nagradu u Evrokupu “Rising stars“ kao zvezda u usponu Evropske košarke.

Što se tiče nastupa za reprezentaciju, izabrao je Francusku. Na Svetskom prvenstvu 2022. godine za košarkaše do 17 godina, Risaše je na tom turniru sa svojom zemljom osvojio bronzanu medalju a njegova statistika je bila 10.4 poena i 4.4 skoka po utakmici.

Za sada se smatra da će baš on biti prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu, a najveće šanse da ga dovedu u svoje redove imaju Detroit i Vašington sa po 14%, dok su Šarlot Hornetsi na 13.3%, a odmah iza njih je Portland sa 13.2%.

Još jedan tim ima preko 10% šanse da izabere Risašea, a to je San Antonio sa 10.5 odsto.

Podsećamo, pored Risašea na draftu će biti i Nikola Topić zajedno sa Nikolom Đurišićem.