KAKAV PODATAK: Kad oni daju gol, Partizan NE GUBI večiti derbi!

Rikardo je postao 10. stranac u crno-belom dresu, ne računajući igrače sa prostora bivše Jugoslavije, koji je zatresao mrežu Crvene zvezde

Rikardo Gomeš pokazao je u 158. Večitom derbiju da je pravi igrač za Partizan. Bilo je, čak i među navijačima Partizana, onih koji su sumnjičavo vrteli glavom kada je najbolji strelac portugalske druge lige potpisao ugovor sa crno-belima. Posle “bombe” koja je završila iza leđa Milana Borjana u nedelju uveče Rikardo je odagnao te sumnje i svakako upisao svoje ime u istoriju kluba iz Humske. Iz više razloga.

Naime, ne računajući fudbalere iz država bivše Jugoslavije, poput recimo Crne Gore i BiH, Rikardo je jubilarni 10. Partizanov stranac koji je postigao gol u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Ukupno gledano, ako se uzmu u obzir i utakmice nacionalnog kupa, stranci su postigli ukupno 21 gol.

Ono što je takođe interesantno je činjenica da Partizan, maltene, ne gubi utakmice kada strani fudbaler zatrese mrežu večitog rivala. Na 16 takvih derbija, samo jednom su crno-beli poraženi od Zvezde. To je bilo u 150. večitom derbiju, kada je Sedrik Gogua doveo Partizan u vođstvo u Humskoj, ali su gosti kasnije došli do potpunog preokreta.

Uz to, statistika kaže, da su crno-beli upisali devet pobeda uz golove stranaca, a šest puta je bilo nerešeno. Zato i stoji tvrdnja da su igrači pristigli van granica naše zemlje u velikoj meri pomogli Partizanu da uspostavi dominaciju od 2007. godine na ovamo osvojili osam šampionskih titula i šest kupova.

I još jedna stvar. Rikardo je u nedelju postao šesti Partizanov stranac koji je u debitantskom večitom derbiju postigao gol. Pre njega, to je pošlo za rukom Almamiju Moreiri, Kleu, Prinsu Tejgu, Sedriku Gogui i Leonardu.

Kada je u pitanju svojevrsna večna lista strelaca u večitim derbijama, i dalje je neprikosnoven Senegalac Lamin Dijara, koji je pet puta tresao mrežu Crvene zvezde. Po tri puta puta golove su davali Moreira, Tejgo i Leonardo, a dva puta je mrežu tresao Brazilac Žuka. Kleo, Gogua, Everton, Sejduba Suma i sada Rikardo, po jednom su dali gol. Ukupno 21.

S tim da će Rikardo imati šansu da popravi skor 27. februara sledeće godine kada se igra 159. večiti derbi na stadionu Rajko Mitić, a do kraja sezone biće i treći okršaj Partizana i Zvezde u Superligi.

Golovi Partizanovih stranaca u večitim derbijima

131. derbi (Partizan – Crvena zvezda 2:2) – Moreira
133. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:1) – Žuka
134. derbi (Crvena zvezda – Partizan 0:2) – Dijara, Žuka
135. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:1) – Moreira
136. derbi (Partizan – Crvena zvezda 2:0) – Dijara
137. derbi (Crvena zvezda – Partizan 1:2) – Dijara, Kleo
139. derbi (Crvena zvezda – Partizan 0:1) – Moreira
140. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:0) – Tejgo
150. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:2) – Gogua
151. derbi (Crvena zvezda – Partizan 1:1) – Everton
152. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:0) – Leonardo
154. derbi (Crvena zvezda – Partizan 1:3) – Leonardo 2
156. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:1) – Suma
158. derbi (Partizan – Crvena zvezda 1:1) – Rikardo

Polufinale kupa 2007/08
Crvena zvezda – Partizan 2:3, Dijara 2

Polufinale kupa 2010/11
Partizan – Crvena zvezda 2:0, Tejgo 2

Lista strelaca

5 – Dijara
3 – Moreira, Tejgo, Leonardo
2 – Žuka
1 – Kleo, Gogua, Everton, Suma, Rikardo

CRNO NA BELO: Uprava Partizana NEMA dilemu, IMA POTVRDU stručnjaka!?

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!