SALA LETEO KRŠEM: Avion imao 168 nesreca, pogledajte kako je izgledao!

Avion u kojem je putovao Emilijano Sala (28) s pilotom Dejvom Ibotsonom (60) po ovakvoj evropskoj zimi nije smeo leteti noću, rekao je vazduhoplovni stručnjak Horhe Polanko.

To je kao da zimi letite iznad Antarktika – dodao je.

Letelica Pajper Malibu PA-46 koja je argentinskog fudbalera prevozila iz Nanta do Kardifa nestala je sat i po nakon poletanja. Od tada, sa prekidima zbog lošeg vremena, traje potraga za Salom i pilotom u avionu.

Iako Polanko tvrdi da je reč o „odličnoj letelici“, statistika otkriva da je to daleko od istine.

Od 1983. godine kada je letelica proizvedena, od oko 1000 aviona ovog modela koji su poleteli, srušilo ih se čak 168! Sedam se u jednoj godini raspalo u vazduhu, krila aviona su se odvojila od trupa. Ukupno je kod ovih modela aviona zabeleženo 225 incidenata sa 221 žrtvom, ne računajući poslednju nesreću.

Pre nesreće iznad La Manša, poslednja se dogodila samo mesec dana ranije, na Floridi. U Atlantskom je okeanu nestao avion u kojem su bili otac i sin. Još uvek nije pronađen.

Najviše žrtava, po šest, je bilo u nesreći koja se dogodila u avgustu 1994. godine u Ontariju, te 2000. godine u nesreći u Francuskoj.

Malibu se proizvodi od 1983. godine, a tokom poslednjih 36 godina zabeleženi su različiti incidenti i nesreće – od raspadanja u vazduhu, urušavanja, otkazivanja motora do grešaka pilota.

Reč je o propelerskom avionu sa jednim motorom koji je opremljen autopilotom. Jedan od pilota koji je imao priliku voziti ga je francuskim medijima rekao kako je reč o „letelici krhkog sastava koja je podložna otkazivanjima“.

Iako se verovalo da je avion vlasništvo predsednika Kardifa, sada se priča da je Sala sam organizovao prevoz. Odnosno, pomogao mu je škotski agent Vili Mek Kej koji je i posredovao u transferu. Neverovatno je da je Kardif čoveka kojeg je platio najviše u klupskoj istoriji (17 miliona evra), pustio da ide na prekomorski put s tako nesigurnom letelicom.

– Nažalost, mislim da nema nikakve nade da ih pronađemo žive. U ovo doba godine uslovi su užasni ako si u vodi – poslednja je izjava Džona Fitzdžeralda, šefa Službe vazdušne potrage Kanalskih ostrva.

– I dalje ih traže, ali čini se da je nade sa svakim satom sve manje…

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!