TERZIĆ PRE BAJERNA: Nije IZVODLJIVO!

– Postao sam prvi generalni direktor u istoriji kluba, insistirao sam da moram sve da vodim i kontrolipšem, od početka do kraja – rekao je Terzić

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić dao je veoma interesantan intervju za hrvatski „Večernji list“, govorio je bez dlake na jeziku i dotakao se raznih tema.

Voditi klub kakav je Zvezda uopšte nije lako, pa je Terzić objasnio način na koji funkcioniše sistem u Ljutice Bogdana.

– Procenjuje se da oko 70 posto populacije ima Zvezdu u srcu. To stvara odgovornost pred narodom koji voli fudbal i koji kroz fudbal i Zvezdu iskazuje ne samo sportske strasti nego i identitet, nacionalni i emotivni. Ne možeš biti član ako nisi rođen da živiš pod pritiskom. Mnogi su pokušavali i otpadali kao igrači, treneri ili čelnici. To je svakodnevni pritisak za koji me stalno pitaju. Ja to ne osećam jer verujem da sam predodređen za velike stvari. U Zvezdi nema minulog rada. Više od pet godina nisam imao godišnji odmor.

Nije bilo lako na početku, pošto ga je na Marakani dočekalo veoma teško finansijsko stanje.

– Postao sam prvi generalni direktor u istoriji kluba, insistirao sam da moram sve da vodim i kontrolipšem, od početka do kraja. Nisam bio veliki pristalica dolaska zbog duga i jer se nije naziralo rešenje. Bilo je po principu „Zvezda pripada svima, svi imaju pravo na nju, ali niko nema obaveza prema Zvezdi“. Dug je bio 55 miliona evra, i to realan, a knjigovodstveni je bio puno veći! Problem je bila i struktura duga jer je gotovo 20 miliona odlazilo na sportski deo (bivši, sadašnji igrači i treneri) zbog čega je izgubljena UEFA licenca. Službeni stav revizora bio je da klubu nema spasa i da mora u bankrot, a Upravni odbor predlagao je UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije) koji je početak stečaja. Račun je bio u blokadi četiri miliona. Imali smo ugovor s Gazpromom od četiri miliona godišnje koje ne bismo ni videli jer bi ih odmah pojela blokada.

Terzić je odgovorio na pitanje o regionalnoj ligi.

– Nisam pristalica zatvaranja u nacionalne okvire. Globalizacija je izbrisala granice, a profit postavlja pravila. Mi bismo da Zvezda igra u Ligi šampiona, ali da igra 11 Srba. Voleo bih da je tako, ali to je iluzija. Nama su najskuplji srpski igrači. Sve što vredi ode van, a stranci su nam jako pomogli da se stabilizujemo, od onih prvih koji su stigli 2015, počevši s Ibanjezom. Što se tiče igrača iz regiona, mi smo, uvažavajući emocije naših navijača, prepustili Zdravku Mamiću i Dinamu iz Zagreba kao najvećem konkurentu u regiji nepresušan izvor igrača. Ne pokušavam ih menjati jer je to nemoguće. Konsultovao sam se s navijačima kad smo dovodili Ibanjeza koji je bio u Dinamu i imao hrvatski pasoš. Nije im to smetalo. Da jeste, ne bih ga doveo. Kad smo ga doveli, igrao je izvanredno – rekao je Terzić i istakao da smatra da neće biti ništa od regionalne lige.

– Od rata su prošle 24 godine i ta liga nije zaživela i mislim da nikad i neće. I dalje postoji antagonizam, neprijateljstvo. Nismo spremni ni mi ni vi. Na stranu što su navijačke grupe i tu i tamo protiv, čak ni to nije ključno. Svi bismo imali korist, pre svega finansijsku, bili bismo stabilniji. Nije isto da li je na „Maksimiru“ Slaven Belupo ili Zvezda, kao što nije isto dolazi li u Beograd Hajduk ili Radnik iz Surdulice. Neće to zaživeti. U košarci to može proći jer kroz nju se ne provlači pitanje nacionalnog identiteta kao kroz fudbal. Kad sam saznao koliko je koštala organizacija onih dveju utakmica reprezentacija Srbije i Hrvatske u Beogradu i Zagrebu 2013, rekao sam da je to neisplativo. Uopšte ne razmišljam o obnovi te lige.

Hrvati su generalnog direktora podsetili na izjavu da bi voleo da vidi Crvenu zvezdu i Dinamo Zagreb u utakmici Lige šampiona.

Nas jako povezuje istorija, sportska rivalstva, blizina Beograda i Zagreba, jezici kojima govorimo… Previše je toga da bismo bili nezainteresovani jedni za druge. Jako cenim sve što je Dinamo napravio poslednjih 15 godina, a Zdravka Mamića jako volim. Prvo kao čoveka, a onda ga poštujem i kao sportskog radnika jer je napravio kapitalne stvari za Dinamo i hrvatsku državu. Dinamo i hrvatski fudbaleri najveći su promoteri vaše države. Za to što su napravili igrači koje je Mamić stvorio ne postoji novac koji bi mogao biti ekvivalent kroz reklamne spotove na CNN-u i BBC-ju ili ne znam gde. Mislim da je država prema njemu bila nepravedna. Svi su sebi uzimali zasluge nakon srebra u Rusiji, a on koji je sve to stvorio gledao je sa strane. Potcenio je sredinu u kojoj živi. Sve sam mu to „nacrtao“ 2013. kad smo bili na skijanju.

Nije mogla da prođe priča a da se spomene tenk ispred Zvezdinog severa, koji je privukao mnogo pažnje u hrvatskim medijima.

– Tenk je simbol borbenog duha kluba, a ne rata, kako su pokušali predstaviti neki mediji i lideri, spominjući Vukovar, Oluju. Budalaštine! Tenk je i na stadionu CSKA. To je samo maketa.

Navijačka grupa Delije sever je neizostavni deo Crvene zvezde.

– Poštujem mišljenje severne tribine iako se često ne slažemo. Ali uvažavam jer znam da ga neće menjati. Oni se ne mešaju u operativno poslovanje kluba, poštena su grupa i zato imaju snagu. Ne postoje jedan ili dva lidera s kojima možeš razgovarati, imaju 40 vođa! No, dok ne postigne konsenzus, ne odlazi se sa sastanka. I jednom kad zauzmu stav, više ga ne menjaju.