Analiza jesenjeg dela prvenstva PFL-a Subotica za sezonu 2021/2022.

Pre analize trenutne sezone PFL- Subotica vredi napomenuti ko su novi-stari timovi koji se takmiče ove sezone. Od prošlogodišnjeg „sastava“ timova plasmanom u viši rang PFL Subotica napustili su „Senta“ (Senta) i „Preporod“ (Novi Žednik), u niži rang takmičenja otišle su ekipe „Proleter“ (Njegoševo) i „Edšeg“ (Mali Iđoš). Pošto je posle plasmana-ispadanja u niži rang takmičenje brojalo 12 ekipa, 4 nova člana su ekipe „Vrbas“, „Srbobran“ i „Obilić“ (Novi Kneževac) koji su zbog lošeg plasmana „sišli“ iz Vojvođanske lige Istok, iz nižeg ranga novi član PFL-a Subotica je ekipa „Bačka“ (Mol).

Već u prvom kolu viđena su 32 pogotka, na svih osam mečeva prvog kola došao je kladioničarski tip „+3“, a samo jedan meč je završen bez tipa „GG“. Samo jedan od prošlogodišnjih članova višeg ranga uspeo je da ostvari pobedu, to je ekipa Srbobran, Vrbas je podelio bodove sa ekipom „AFK“ (Ada), dok je ekipa Obilića izgubila na svom terenu od imenjaka iz Zmajeva rezultatom 0:3.

2. kolo PFL-a Subotica nam je takođe donelo 32 gola, iznenađenje za mnoge je rezultat Vrbasa koji ne na gostovanju ekipi „Napredak“ (Nadalj) primio čak 7 golova i posle nerešenog rezultat u prvom kolu doživeli su momci iz Vrbasa i prvi poraz u novoj sezoni. Tri ekipe bez bodova na dnu tabele bile su Obilić (NK), Bačka i „Tornjoš“. Takođe i maksimalan učinak imalo je više ekipa, redom od prvog do 4. mesta bile su Napredak, „Proleter“ (Ravno selo), Obilić i Srbobran.

Treće kolo donelo nam je i duel prošlogodišnjih članova višeg ranga, Vrbas je na svom terenu uspeo da savlada Srbobran i tako upiše prva 3 boda u novoj sezoni, takođe je još jedan prošlogodišnji član višeg ranga upisao 3 boda, u pitanju je ekipa Obilić iz Novog Kneževca pa je tako na dnu i na vrhu ostala borba „u dvoje“, Proleter i ekipa Obilić iz Zmajeva držali su vrh sa maksimalnim učinkom, dok su na dnu ostali Bačka i Tornjoš bez bodova.

4. kolo nam nije donelo neka velika iznenađenja, stanje na tabeli pri vrhu i dnu se nije menjalo ali je već u 5. kolu promenjeno. Ekipa Tornjoša uspela je da osigura prve bodove u novoj sezoni, odigrali su 1:1 sa ekipom AFK. Takođe i na vrhu se zbog nerešnog ishoda utakmice Proleter-Napredak ekipa Obilića izdvojila po prvi put sama na vrhu sa učinkom od 5 pobeda u prvih 5 mečeva nove sezone.

U 6. kolu kada su mnogi mislili da je slabiji start ekipe Vrabasa prošlost i da će nastaviti svoj niz od tri pobede uspela je da ih zaustavi ekipa „Sloga“ (Ostojićevo) na svom terenu odigrali su 2:2. Ekipa Proletera je posle prvog nerešenog ishoda upisala i drugi pa je zbog toga morala da prepusti drugo mesto na tabeli ekipi Srbobrana. Na dnu tabele Bačka je uspela da osvoji prve bodove, odigrali su nerešeno sa ekipom „Jadran“ (Feketić).

Sedmo kolo donelo nam je promenu fenjeraša na tabeli, ekipa Bačke je posle prvog boda upisala i prva 3, na svom terenu savladali su ekipu „Sutjeska“ (Bačko Dobro Polje). Dotadašnji jedini tim sa maksimalnim učinkom ekipa Obilića (NK) je prosula bodove na gostovanju ekipi „Radnički 1905“ (Bajmok) i time dozvolila ostalim ekipama iz gornjeg dela tabele da smanje zaostatak.

Sve do 9. kola „odbijala“ je ekipa Obilića da upiše prvi poraz, međutim u njihovom devetom takmičarskom meču išli su na noge ekipi Proletera koja ih je posle tvrdog prvog poluvremena bez golova uspela slomiti jednim golom u drugom delu igre i tako obezbedi sva tri boda. Prošlogodišnji članovi Vojvođanske lige su pobedama dodatno umanjili razliku za vodećim timovima i tako su imali prve 4 ekipe u svega 2 boda, Srbobran i Obilić sa 22, Proleter i Vrbas sa 20 bodova.

Posle prvog poraza ubrzo je stigao i drugi, igrao se veliki derbi Obilić je na svom terenu ugostio Vrbas koji je odličnom partijom uspeo da osvoji sva 3 boda i tako izbije na 2. mesto na tabeli sa 23 bodova, lider je posle dužeg vremena promenjen, novom pobedom ekipa Srbobrana zauzela je prvo mesto sa 25 bodova.

Do 13. kola nije bilo nekog velikog uzbuđenja, upisali su po 2 pobede ekipe Srbnobran i Vrbas, Obilić i Proleter su posustajali pa su se tako odvojili 4, odnosno 8 bodova od vodećeg dvojca. Ekipa Srbobrana je išla u goste ekipi Proletera koja je do tada doživela samo jedan poraz na svom terenu od ekipe Vrbas, uspeli su momci iz Ravnog sela da „uskrate“ bodove ekipi Srbobrana i time ih dovedu do deljenja prvog mesta na tabeli sa ekipom Vrbas, obe ekipe imale su po 32 boda.

14. kolo nam je donelo i novu promenu lidera na tabeli, ekipa Srbnobrana je doživela poraz na gostovanju ekipi Obilić i time je ekipi Vrbas otvorena prilika da zauzme prvo mesto na tabeli novom pobedom što je i uspela. U poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva Vrbas je potvrdio da je posle malo lošijeg starta stegao redove i nizao pobede, ekipa Srbobrana je opet ostala bez sva tri boda, ovoga puta posle duela sa ekipom Jadrana. Na dnu se situacija nije menjala kao ni tokom većeg dela prvih 15 mečeva, ekipe Obilića i Bačke zauzimale su dva poslednja mesta na tabeli sa 6 odnosno 8 bodova.

Najviše postignutih golova: 36 – OFK Vrbas
Najmanje postignutih golova: 11 – Tornjoš/Obilić (NK)
Najviše primljenih golova: 55 – Obilić (NK)
Najmanje primljenih golova: 11 – Obilić (Z)

Po mišljenju naše redakcije očekuje nas još uzbudljiviji nastavak na proleće, prve 4 ekipe na tabeli pokazale su da će biti teško bilo kom protivniku da ih dobije. Verovatno najveću borbu za plasman u viši rang vodiće Srbobran, Vrbas i Obilić, dok će ekipa Proletera takođe vrebati svoju šansu imajući u vidu da na domaćem terenu imaju samo jedan poraz i to od lidera na tabeli.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3.Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!