Analiza jesenjeg dela Podunavske okružne lige za sezonu 2021/2022.

Pre sagledavanja trenutnog dela sezone treba napomenuti koje ekipe su ostvarile promociju u viši/niži rang takmičenja, ekipa „Mladi Borac“ (Veliko Orašje) je osvojila prvo mesto prošle sezone i ostvarila je plasman u viši rang takmičenja, a takmičenje su zbog najlošijeg plasmana napustile redome ekipe: „Sloga“ (Miloševac), „Crvena Zvezda“ (Suvodol), „Budućnost“ (Mala Krsna), „Bresje Superior“ (Velika Plana) i „Pobeda“ (Golobok).
Iz višeg ranga povratnici u Podunavsku okružnu ligu su ekipe „Borac 1932“ (Ralja) i ekipa „Jasenica 2017“ (Smederevska Palanka), iz nižeg ranga novi članovi okružne lige su ekipe „Jedinstvo“ (Krnjevo), „Glavaš“ (Glibovac) i „Petlići SD 026“ (Smederevo). Zbog odustajanja od takmičenja ekipe „Obilić“ (Staro selo), Podunavska okružna liga će za sezonu 2021/2022 brojati 15 timova.

U prvom kolu na 7 mečeva postignuto je 25 golova, na svim mečevima je postignuto barem po 2 gola, osim na meču između „Radnik“ (Smederevska Palanka) i Jedinstvo (K) koji je odigran bez golova. Prošlogodišnji članovi Podunavsko-šumadijske zone opravdali su očekivanja na svom terenu i osvojili su sva 3 boda.

U 2. kolu viđen je derbi između starih rivala, ekipa Borca je na svom terenu dočekala ekipu Jasenice 2017, ove ekipe su se sastale 2 puta u prošloj sezoni, meč na domaćem terenu ekipe Jasenice bio je završen podelom bodova, dok je ekipa Borca na svom terenu uzela sva 3 boda, što je bio slučaj i ove godine, uspeo je Borac da upiše i drugu pobedu nad ekipom Jasenice ovog puta rezultatom 4:1. Pored ekipe Borca sa maksimalnim učinkom posle 2 kola nalazite su se i ekipe „Železničar Kusadak“ (Kusadak) i ekipa „Mladost 1948“ (Donja Livadica).

3. kolo donelo nam je „derbi“ lidera, ekipa Železničara ugostila je Mladost, gosti su uspeli da odnesu sva 3 boda za Livadicu i time ostanu jedini tim sa ekipom Borca na vrhu tabele. Ekipa „Sloga“ (Lugavčina) je takođe bila ekipa koja je imala maksimalan učinak ali je zbog meča manje imala samo 6 bodova.

Posle 4. kola smo dobili i jedinstvenog lidera na tabeli, nastavio je Borac sa dobrim partijama i time uspeo da zauzme prvo mesto na tabeli, ekipa Mladosti odigrala je nerešeno 2:2 sa ekipom „Bačinac“ i time je ostala na 2 boda zaostatka iza vodećeg na tabeli. I na dnu tabele je došlo do smene, ekipa „Polet“ (Trnovče) je pobedila „Radnik“ (Smederevska Palanka) i time predala fenjer upravo ekipi Radnika.

U 5. kolu odigran je derbi ekipa koje nisu znale do poraz, ekipa Sloge je na svom terenu ugostila Borac i uprkos prednosti u prvom delu igre od 1:0, na kraju meč je završen rezultatom 2:2, i jednoj i drugoj ekipi je ovo prvi put da nisu osvojile sva 3 boda, ovu situaciju u mnogome je iskoristila ekipa Jedinstva (K) koja je savlada Mladost i time se približila vodećoj ekipi na dva boda.

Posle 6. i 7. kola stanje na tabeli se nije u mnogome menjalo ali nam je zato 8. kolo donelo mnogo uzbuđenja. Prvo je ekipa Borca na iznenađenje mnogih doživela prvi poraz u sezoni, bolja od njih bila je ekipa „SASK“ (Saraorci) rezultatom 2:0, njihov prvi pratioc ekipa Sloge propustila je šansu da zauzme prvu poziciju na tabeli zbog nerešenog rezultata na gostvanju ekipi Glavaš.

U 9. kolu većina ekipa iz gornjeg dela tabele je opravdala epitet favorita, ali je već u 10. kolu priređeno novo iznenađenje, ekipa Sloge je izgubila od ekipe Radnika koja je do 8. kola bila bez pobede i tim rezultatima najviše se opradovala ekipa Borca koja je po prvi put „značajno“ odskočila od 2. na tabeli, u ovom slučaju to je bilo pet bodova.

11. kolo je opravdalo sva očekivanja pratioca ove lige, ali je u 12. opet priređeno iznenađenje, ekipa Mladi Radnik uspela je u gostima da uzme bod lideru na tabeli, njihov prvi pratioc ekipa Sloge je ostvarila pobedu pa je zaostatak za vodećim Borcem smanjila na 3 boda. Na dnu tabele nije bilo nekih promena, poslednje mesto na tabeli „drži“ ekipa „Osipaonica“ sa 4 boda, dok je prvi iznad njih tim Petlić SD 026 sa 6 bodova.

Čekalo se do 13. kola, po mnogima malerozan broj ali ne i za momke iz Sloge, usled rasporeda ekipa Borca je bila slobodna pa je Sloga pobedom nad ekipom Železničara uspela da preuzme prvo mesto na tabeli po prvi put u ovoj sezoni, odolevala je ekipa Borca od prvog kola ali je došlo vreme za smenu imajući u vidu istu gol razliku kao i isti broj bodova sa ekipom Sloge.

14. kolo je bilo u znaku „favorita“ na tabeli ali je 15. ujedno i poslednje kolo donelo verovatno najveće iznenađenje u ovom delu sezone, ekipa Petlić SD 026 koja u prvih 14 mečeva ostvarila 0 pobeda, 7 nerešenih ishoda i 6 poraza uspela je da na svom terenu zaustavi todašnjeg lidera i ekipu koja je jedan od glavnih pretendenata za plasman u viši rang, ekipu Borca, rezultat na kraju je bio 3:1 u korist ekipe Petlić. Nešto lošijim rezultatima drugoplasiranog Borca najviše se obradovao Mladi Radnik koji je dobrim nizom uspeo da priđe na pet bodova ekipi iz Ralje.

Po mišljenju naše redakcije na proleće će se voditi velika bitka između vodećeg dvojca za plasman u viši rang, „iza ugla“ što bi se reklo vreba ekipa Radnika koja čeka kiks vodećeg dvojca kako bi dodatno smanjila zaostatak. Ekipa Radnika je verovatno i najveće iznenađenje ove sezone imajući u vidu prošlogodišnje rezultate i poziciju na tabeli. Treba napomenuti takođe da je ekipa Mladog radnika na svom terenu odigrala 6 mečeva i da je zabeležila 5 pobeda uz jedan nerešen ishod, što je jedini tim koji nije doživeo poraz na svom terenu.

Najviše postignutih golova: 45-Sloga (Lugavčina)
Najmanje postignutih golova: 8-Osipaonica (Osipaonica)
Najviše primljenih golova: 47-Osipaonica (Osipaonica)
Najmanje primljenih golova: 14-Borac 1932 (Ralja)

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3.Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!