Analiza jesenjeg dela prvenstva Međuopštinske lige Jug za sezonu 2021/2022.

Nova sezona Međuopštinske lige Jug poćela je 21. avgusta, a period pre samog početka lige obeležila je neizvesnost oko broja ekipa koje će se takmičiti, kao i samom sastavu lige. Kao i prošle, ova sezona je započeta sa 14 ekipa, dve manje u odnosu na grupu Sever, a razlozi zašto ova liga broji dve ekipe manje su različiti. Osnovni razlog, čini se, leži u činjenici da ekipe iz opštine Paraćin unazad par godina odbijaju da igraju ovu ligu (ne svi, ali već je i previše primera da bi bila slučajnost) pa je tako ligu pre samog početka napustile dve ekipe: Napredak iz Svojnova i Napredak iz Stubice. Iz lige je ispala prošlogidišnja poslednjeplasirana ekipa FK Jasenovo, a u Pomoroavsku okružnu ligu se plasirao FK Rudar iz Stenjevca, pa je tako ostalo 10 prošlogodišnjih učesnika. Nove ekipe, prvaci Opštinskih liga Paraćin – Omladinac iz Saludovca i Opštisnke lige Resava – Planinac iz Panjevca, kao i dve ekipe koje su popunile sastav lige – Mladi Radnik iz Grabovice i Donja Mutnica.

Najbolja ekipa lige od samog početka je bila Rudar iz Plazana. Sezonu su počeli remijem u Strmostenu, a završili sa 27 bodova, uz jedan poraz u Saludovcu. Organizaciono i igrački, ova ekipa je bila korak ispred ostalih rivala.

Novajlija u ligi Donja Mutnica, drži korak za vodećim Rudarom. Konstantno dobre igre tokom cele jeseni doveli su do toga da zaostaju samo 3 boda za vodećim.

Ekipe od treće pozicije do pozicije broj 11 razdvaja samo 6 bodova, što govori o ujednačenosti među ekpama. Radi se o ekipama koje mogu svakog da pobede u ovoj ligi ali isto tako da i od svakoga izgube.

Od tih ekipa treba izvojiti ekipu Omadinca iz Saludovca koja je protiv najboljih pokazala da ima kvalitet, kao i ekipu Sinđelića iz Vojnika koja je u prvih devet kola igrala izuzetno dobro i napravila veliki pomak u odnosu na prethodnu sezonu.

Na samom dnu tabele, novajlije Planinac i Mladi Radnik. Planinac je uspeo da osvoji 10 bodova, nije daleko od ostatka lige i čini se da uz par pojačanja može da uhvati priključak za sredinu tabele. Ekipa Mladog Radnika, igrački i organizaciono najslabija u ligi. Jedini osvojeni bod im je oduzet zbog neodlaska na gostovanje u Panjevac.

Iz lige je posle petog kola izbačena ekipa Mladosti iz Sikirice, nakon neodlaska na dva vezana gostovanja. Nekadašnji učesnik Pomoravske okružne lige i pre početka prvenstva imao je probleme, a pokušaji da se ostane u takmičenju nisu bili uspešni.

Generalni utisak je da je liga izjednačena, da je kvalitet na nivou koji ne može da zadovolji očekivanja kao i da većina ekipa ima što finansijske što organizacione probleme.
U 13 odigranih kola nije bilo utakmice koja bi privukla veću pažnju gledalaca.

Što se statistike tiče, na odigranih 78 utakmica postignut je 301 gol, u proseku 3,86 po utakmici. Domaće ekipe odnele su sva tri boda na 46 od 78 utakmica, 14 utakmica je završeno nerešeno, a 18 utakmica je završeno pobedom gostiju.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3. Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!