Analiza jesenjeg dela prvenstva PFL-a Pančevo za sezonu 2021/2022.

Pre analize prvog dela sezone za ovu godinu da se osvrnemo prvo ekipama koje su prošle godine ostvarile plasman u viši rang, kao i ekipama koje su ispale iz lige. Ekipa „BAK“ (Belka Crkva) je sezonu 20/21 završila na prvom mestu na tabeli sa 61 bodom, njihov prvi pratilac ekipa „Polet“ (Idvor) je sa 58 bodova uspela da se takođe kvalifikuje u viši rang takmičenja (Vojvođanska liga „Istok“). Dve poslednje plasirane ekipe prošle sezone bile su ekipa „Banat“ (Ilandža) i ekipa „Radnički“ (Baranda) i oni su za sadašnju sezonu prešli u drugu južnobanatsku ligu „Istok-Zapad“.
Iz višeg ranga ekipiama u PFL-u Pančevo pridružila se ekipa „Radnički“ (Kovin) koja je bila prva ekipa ispod crte, razlika između kluba iz Kovina i prvog kluba iznad crte bila je 1 bod, pa je zbog toga klub morao u niži rang, odnosno PFL Pančevo.
Iz nižeg ranga, odnosno druge jožnobanatske lige u viši rang plasman su obezbedile ekipe „Jedinstvo Stević“ (Kačarevo), „Dolovo“ (Dolovo) i „Vulturul“ (Grebenac). PFL Pančevo je kao i prošle sezone bilo sačinjeno od 16 ekipa.

U prvom kolu na 8 mečeva postignuta su 29 gola , Radnički iz Kovina je u prvom poluvremenu gubio 1:0 od ekipe „Stari Tamiš“ (Stari Tamiš), da bi u drugom delu igre pokazao da je spreman za borbu za povratak u viši rang, na kraju meč je završen pobedom igrača iz Kovina rezutlatom 7:3, jedini meč bez golova odigran je između ekipa „Budućnost“ (Alibunar) i „Sloga“ (Banatsko Novo Selo).

Već u drugom kolu viđena su prva iznenađenja, jedine dve ekipe sa stopostotnim učinkom bile su novajlija iz druge južnobanatske lige ekipa Jedinstvo Stević i ekipa „Partizan“ (Gaj). Ekipe bez bodova i posle drugog kola bile su Stari Tamiš i „Strela“ (Ivanovo).

U trećem kolu usled poraza ekipe Jedinstvo Stević od ekipe „Crvena Zvezda“ (Pavliš) jedina neporažena ekipa sa maksimalnih 9 bodova ostala je ekipa crno-belih iz Gaja. Na dnu ostaje usamljena ekipa Strele bez bodova, ekipa Stari Tamiš uspela je da savlada tim „Sloga“ (Banatsko Novo selo) i time je pobegla sa dna tabele.

Od 4. do 8. kola stanje na vrhu i dnu tabele se nije u mnogome menjalo, ekipe Strela i Stari Tamiš usled nešto lošijih rezultata nisu uspeli da „preskoče“ iznad crte, dok je na vrhu situacija i dalje bila ista ekipa Partizana je bila prva iako su vezali 2 poraza, crveno-beli bili su njihov ravnopravni rival za prvo mesto sa istim brojem bodova, njihovi prvi pratioci bili su ekipa Radničkog, „Dolina“ (Padina) i „Potporanj“ (Potporanj), sve tri ekipe imale su bod manje u odnosu na vodeći dvojac na tabeli.

U 9. kolu došlo je do smene na vrhu, prvo mesto zauzeli su igrači iz Kovina prošlogodišnji članovi višeg ranga, njihov prvi pratilac sa istim brojem bodova bila je ekipa Doline. Ekipa Stari Tamiš je uspela da ostvari pobedu nad ekipom „Partizan“ (Uljma) i time je ugurala ekipu „Spartak 1911“ (Debeljača) u zoni ispadanja.

U 10. kolu stanje na vrhu se nije menjalo, pored Radničkog i Doline kao prvi pratioci izvodili su se „večiti rivali“, koji su zaostajali samo 2 boda za vodećim dvojcem, stanje u donjem delu ostaje isto i pored pobede ekipe Startaka 1911 i dalje su prvi tim ispod crte.

U 11. kolu ekipa Radničkog se pobedom nad crveno-belima, a usled poraza ekipe Doline izdvojila na vrhu sa 24 boda, drugi tim na tabeli i dalje je bio tim Doline sa 3 boda zaostatka. Što je bilo odlična uvertira za 12. kolo u kojem se igrao derbi između Doline i Radničkog. Ekipa iz Padine na svom terenu ugostila je Radnički i uspela je da ih pobedi rezultatom 2:1, time je stanje u vrhu tabele dodatno zakomplikovano, opet su se po bodovima izjednačili Radnički i Dolina, dok su im prvi pratioci bili večiti rivali koji su bili udaljeni jedan, odnosno dva boda.

Do kraja jesenjeg dela prvenstva ekipa Radničkog je uspela da izdrži i da završi prvi deo takmičenja na prvom mestu, ekipa Doline je na iznenađenje mnogih doživela poraz na gostovanju u Hajdučići i time su dopustili ekipi Jedintvo Stević da zauzme njihovu drugu poziciju na tabeli sa istim brojem bodova.

Po mišljenju naše redakcije na proleće nas očekuje još jača borba pre svega između prve tri ekipe na tabeli, na iznenađenje mnogih ekipa Jedinstva se u svojoj povratničkog sezoni u PFL Pančevo nalazi u samom vrhu tabele, ekipa Doline je dosta napredovala u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je pretežno zauzimala mesto na sredini tabele. Na dnu tabele situacija se nije mnogo menjala, Stari Tamiš i Spartak su ostali na 9 bodova, prvi tim iznad crte „Jugoslavija“ (Jabuka) ima šest bodova više.

Najviše datih golova: 50 – Radnički (Kovin) – 1. mesto na tabeli
Najmanje datih golova: 12 – Spartak 1911 (Debeljača) – 16. mesto na tabeli
Najmanje primljenih golova: 12 – Partizan (Gaj) – 7. mesto na tabeli
Najviše primljenih golova: 45 – Strela (Ivanovo) – 12. mesto na tabeli
Najubedljivija pobeda: Radnički (Kovin) : Strela (Ivanovo) –> 11:0

Pozivamo sve klubove koji se takmiče u PFL-u Pančevo da se jave ukoliko su zainteresovani sa saradnju sa portalom „maxsport.rs“, saradnja sa klubovima je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba. Osnovni cilj projekta koji smo pokrenuli srednim jesenjeg dela prvenstva jeste popularizacija nižih liga i klubova koji se u njima takmiče na teritoriji Srbije. Usled zimske pauze pokrenuli smo još jedan projekat pod nazivom „Upoznaj klub u kojem ja igram“, gde ćemo raditi detaljne tekstove o klubovima, igračima, mestima i uslovima u kojima klub i igrači igraju. Ukoliko ste zainteresovani možete se javiti preko e-mail adrese „izvestajinizihliga@maxsport.rs“ ili na facebook profilu „Izveštaji nižih liga“.