Analiza jesenjeg dela prvenstva Zaječarske okružne lige za sezonu 2021/2022.

Pre analize sezone 2021/2022, treba se osvrnuti na prošlu sezonu i timove koji su u njoj učestvovali, Zaječarska okružna liga je verovatno liga koja je pretrpela najmanje promena u odnosu na prošlu sezonu, ekipa „Ozren“ (Sokobanja) je osvajanjem prvog mesta (samo bod više od drugoplasirane ekipe „Trebič“ (Sokobanja)) uspela da se kvalifikuje u Zonu istok, iz lige nije ispao ni jedan tim, a mesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom ekipe Ozren u viši rang upotpunila je ekipa „FSU Kraljevica“ (Zaječar) koja je novoformirana ekipa.

U prvom kolu za sezonu 2021/2022 postignuto je 30 golova na 7 mečeva, jedan meč je dodeljen službenim rezultatom, u pitanju je meč između ekipa „Midžor“ (Kalna) i „Kosovo“ (Zvezdan), koji je dodeljen domaćinu. Najraspucaniji u prvom kolu bili su igrači bivšeg člana Srpske lige istok ekipe „Rtanj“ (Boljevac) koji su na svom terenu deklasirali ekipu „Rudar“ (Podvis).

Drugo kolo je bilo efikasnije od prvog, postignuto je 36 golova, odigrani su svi mečevi, ekipa Kraljevice je ostvarila svoju prvu pobedu u istoriji kluba, pobeđena je ekipa „Velika Jasikova“ (Velika Jasikova) na svom terenu rezultatom 2:1. Već na startu prvenstva posle drugog kola se videlo da je okružna liga jedna od jačih u poslednjih nekoliko godina, i po uslovima koje klubovi imaju kao i po zalaganju samih klubova i igrača.

Posle trećeg kola na vrh tabele izdvojile su se tri ekipe, Rtanj, Trebič i ekipa „Radnički 1946“ (Lubnica) sa po 9 pobeda, na dnu jedine ekipe bez poena bile su Rudar i „OFK Rtanj“ (Boljevac).

4. kolo prošlo je kao što se i očekivalo, favoriti su opravdali svoju ulogu i savladali „slabije“ rangirane ekipe, ali je već u 5. kolu odigran jedan od zanimljivih mečeva, ekipe Trebič i „Graničar“ (Veliki Izvor) meč su završile podelom bodova, pa je tako lidersko mesto ostalo „uskraćeno“ za jednu ekipu, Rtanj i Radnički su opravdali očekivanja i nastavili niz pobeda. Takođe i ekipa Rtnja i Rudara su u 4. odnosno 5. kolu ostvarili pobede pa su uspeli da pobegnu sa dna tabele i gurnu ekipu „Osnić“ (Osnić) na fenjeraško mesto na tabeli sa jednim bodom.

Šesto kolo donelo nam je veliki derbi i verovatno jedan od najboljih mečeva u prvom delu sezone Zaječarske okružne lige, jedine dve ekipe koje su sa skorom 5/5 sastale su se u ovom kolu, Radnički 1946 bio je domaćin ovog susreta koji je završen rezultatom 6:3, treba napomenuti da je rezultat na poluvremenu bio 1:3 u korist ekipe Rtanj.

Sedmo kolo nam nije donelo neke zanimljive mečeve, prvih 6 ekipa na tabeli bile su uspešne i uzeli su sva 3 boda protiv svojih protivnika, Radnički je i dalje bio prvi sa maksimalnim učinkom, njegovi prvi pratioci bile su ekipe Rtanj i „Omladinac“ (Grezna) sa 18, 4. ekipa na tabeli bila je Trebič sa bodom manje, odnosno 17.

U 8. kolu odigran je jedan od derbija gornjeg dela tabele, Omladinac je bio domaćin tekipe Trebič, a meč je završen pobedom gostiju rezultatom 2:1. Ekipa Rtnja je na iznenađenje mnogih poražena na gostovanju ekipi „Sloga“ (Minićevo) u još jednom meču sa puno golova, na kraju rezulat je bio 4:3 u korist domaćina. Ovim rezultatima najviše se obradovao lider na tabeli ekipa Radničkog koja je sada dodatno uvećala prednost u odnosu na svog prvog pratioca koja je posle ovog kola ekipa Trebič na 4 boda.

9. i 10. kolo je završeno bez nekih prevelikih uzbuđenja ali nam je zato 11. donelo veliki derbi ekipa koja su posle 10 kola najbolje pokazale, ekipa Trebič je na svom terenu ugostila lidera i do tada neporaženu ekipu Radničkog 1946, međutim gosti su nastavili svoj nestvarni niz i novom pobedom rezultatom 3:2 dodatno se učvrstili na prvom mestu na tabeli i povećali još više prednost u odnosu na prvog pratioca na 6 bodova.

Do kraja jesenjeg dela prvenstva nastavile su ekipe u vrhu tabele sa pobedama, Radnički je definitivno rešio da jesenji deo sezone završi sve pobedama što je na kraju i uspeo, Rtanj je u poslednjem kolu pokazao da na gostovanjima i ne funkcioniše sve baš najbolje pa je „prosuo“ bodove i na gostovanju ekipi Graničar, dok ekipa Omladinca nije uspela da stane na put ekipi Radničkog i poražena je na svom terenu rezultatom 2:0.

Po mišljenju naše redakcije, samo čudo može da spreči ekipu Radničkog da izbori plasman u Zonu istok, ekipa kojoj je ova četvrta takmičarska sezona, svake sezone su bili u samom vrhu i najbliži prvom pratiocu ali bez uspeha i plasmana u viši rang, izgleda da je ovo ta sezona. Prvi pratioci lidera na tabeli udaljeni su 9, odnosno 12 bodova i biće veoma teško nekoj od ekipa da ugrozi lidersko mesto na tabeli, posebno imajući u vidu dominantan način na koji je Radnički na prvom mestu.
Mnogo više tenzije i zanimljivih mečeva će biti između ekipa na dnu tabele, gde se čak 5 ekipa nalazi u razmaku od pet bodova.

Najviše datih golova: 66 – Rtanj – 2. mesto na tabeli.
Najmanje datih golova: 8 – Kosovo – 15. mesto na tabeli.
Najviše primljenih golova: 52 – Hajduk – 13. mesto na tabeli.
Najmanje primljenih golova: 9 – Radnički 1946 – 1. mesto na tabeli.
Najubedljivija pobeda: Rtanj – Rudar –> 9:1.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3. Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!