Analiza jesenjeg dela sezone Pomoravske okružne lige za sezonu 2021/2022.

Pre analize trenutne sezone treba napomenuti uspehe i „neuspehe“ koje su timovi ostvarili prošle sezone. Prvo mesto na tabeli i plasman u viši rang ostvarila je ekipa „Orlovi“ (Jasenovo) koja se odličnim startom i nešto slabijim nastavkom prvog dela sezone u zoni pozicionirala na 6. mesto na tabeli što je odlično, imajući u vidu da im je ovo prva sezona u višem rangu. Takmičenje su zbog najlošijeg plasmana napustile ekipe „Morava“ (Ribare) i „Resavac“ (Subotica) dok je ekipa „Mladost“ (Končarevo) u baražu ispala u niži rang.
Za sezonu 21/22 imamo čak 5 novih timova, od kojih je samo jedan došao u okružnu ligu iz višeg ranga, to je ekipa „Moravac 2015“ (Krušar) koja je „sišla“ stepenik niže, iz nižih rangova u Pomoravsku okružnu ligu došle su ekipe: „Mladi Borac“ (Sedlare), „Rudar“ (Stenjevac), „Partizan“ (Glogovac) i „GFK Tabane“ (Jagodina). Ove sezone okružna liga broji 18 timova.

Na otvaranju nove sezone Pomoravske okružne lige postignuto je čak 42 gola, skoro četvrtina ovih golova viđena je samo na jednom meču, u pitanju je susret ekipe Mladi Borac i „Kolare“ koji je završen rezultatom 9:2 u korist novajlije u ligi. Ni jedan meč nije završen nerešenim rezultatom, pa se tabela podelila na 9 timova sa 3 boda i 9 timova bez bodova.

Posle silovitog starta i 9 golova u mreži protivnika ekipa Mladog Borca u drugom kolu na svom terenu nije uspela da upiše novu pobedu, ekipa Rudara (St) je bila protivnik i meč je završen rezultatom 1:1. Na vrhu su se tako izdvojile ekipe Moravac 2015, prošlogodišnji član zone Zapad i ekipa Partizan (G) kojoj je ovo povratnička sezona u okružni fudbal.

U 3. kolu smo dobili i jedinstvenog lidera na tabeli, na iznenađenje mnogih to je bila ekipa Partizana (G), a njeni prvi pratioci su bile ekipe koje su takođe došle iz nižeg ranga, Mladi Borac i Rudar (St) sa jednim bodom manje u odnosu na lidera. Na dnu tabele izdvajaju se tri ekipe bez bodova, to su „Javor“ (Sladaja), „Dragocvet) i GFK Tabane.

4. kolo donelo nam je novu smenu na vrhu, ekipa Partizana (G) „pala“ je na gostovanju ekipi „Sloga“ (Voljavče), pa su sada na vrhu Mladi Borac i Rudar (St) sa 10 bodova. U derbiju fenejraša ekipa Dragocvet uspela je da savlada javor pa ih je gurnula na sam kraj tabele, GFK Tabane je osvojio 1 bod na svom terenu u remiju sa ekipom „Partizan“ (Majur).

Novo kolo i nova promena na vrhu, Mladi Borac je ekipa koja je uz Rudar (St) i dalje bez poraza, ali je upisala novi nerešen ishod, ovoga puta na gostovanju ekipi „Mladost“ (Jovac) i time je prepustila lidersko mesto Rudaru. Na dnu se situacija takođe promenila, ekipa Javora je ostvarila prvu pobedu i time gurnula GFK Tabane na fenjersko mesto na tabeli iako su Jagodinici osvojili još jedan bod protiv ekipe „Budućnost“ (Miliva).

U 6. kolu ekipe iz gornjeg dela tabele opravdale su uloge favorita, ali je već u 7. viđeno prvo iznenašenje, dotadašnji lider ekipa Rudara nije uspela da donese sva tri boda u Stenjevac protiv ekipe Partizana (M) pa je stanje na tabeli posle sedmog kola bilo: 1. „Budućnost“ (Đurinac) 18; 2. Mladit Borac 17; 3. Rudar (St) 17.

8. kolo bilo je rezervisano za derbi samog vrha tabele, ekipa Mladi Borac ugostila je Budućnost i savladala ih rezultatom 4:1 i time je preuzela prvo mesto na tabeli sa 20 bodova, dok je Budućnost ostala na 18 kao i Rudar (St).

U 9. i 10. kolu trku u dvoje nastavili su Mladi Borac i Rudar (St) i kada je u 11. kolu bilo šansi da jedna od ove dve ekipe odskoči od druge, obe ekipe su doživele poraze, Mladi Borac je izgubio na gostovanju ekipi „Juhor“ (Glavinci), dok je ekipa Rudara izgubila na gostovanju Javoru.

12. kolo ekipa Juhora koja je u prošlom kolu zaustavila Mladi Borac sada je uspela da uskrati i sva 3 boda ekipi Rudara, pa je Mladi Borac uspeo da se odvoji 4 boda na vrhu tabele. Ekipa Kolare, koja je prošle sezone bila tik iznad crte za ispadanje, ove sezone je sa 22 boda u 12 kola bila na 3. mestu na tabeli.

Da je ekipu Rudara (St) omeo poraz od Javora pokazalo se i u sledeća dva kola gde su vezali 2 nerešene ishoda, pa je Mladi Borac bio na 6 bodova viška.

Do kraja prvenstva od 12. do 17. kola ekipa iz Sedlara nizala je pobede i usled loše forme prvih pratioca uspeva da se dodatno odvoji, da nije bilo poraza u poslednjem kolu od ekipe „Napredak“ (Drenovac) razlika u odnosu na prvog pratioca ekipu Budućnosti bi bila 12 bodova, ovako je zbog poraza ostala na 9.

Najviše datih golova: 60 – Mladi Borac (Sedlare) – 1. mesto
Najmanje datih golova: 20 – OFK Juhor 2016 (Potočac) – 12. mesto
Najviše primljenih golova: 42 – Budućnost (Miliva)/ GFK Tabane (Jagodina) – 15/18 mesto
Najmanje primljenih golova: 18 – Rudat (Stenjevac) – 3. mesto
Najubedljivija pobeda: Mladi Borac (Sedlare) – Kolare –> 9:2

Po mišljenju naše redakcije ekipa Mladi Borac je samo potvrdila ono što se pričalo od njihovog osnivanja, da su klub uzeli ljudi koji znaju šta rade, da je igrački kadar dobro sklopljen i da se radi na visokom nivou, što pokazuju i rezultati, jedan su od glavnih kandidata za plasman u viši rang, čak i pored kikseva koji znaju da se jave, verovatno će od proleća već sklapati tim za viši rang. Mnogo zanimljivije biće na samom dnu tabele, od 10. do 18. mesta ekipe se nalaze u razmaku od 6 bodova, i svaka ekipa usled 2 dobra vezana rezultata može da „ispliva“ i da vrati neku od ekipa ispod crte.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3. Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!