FK Umka – klub o kojem će se tek pričati i pisati u budućnosti širom Beograda!

Novija istorija FK Umka počinje Jula 2016-te godine kada pre svega na inicijativu Nebojše Tomić-Džoa kreće okupljanje vetrana i uključivanje vetrana u takmičenje u ligi veterana Beograda.

Posle neigranja fudbala na Umci gotovo 15 godina grupa entuzijasta osniva Fudbalski klub.
Za predsednika kluba biraju Milivoja Stojadinović – Šicu.
Za predsednika skupštine kluba biraju Zorana Milićevića – Liću.
Za generalnog sekretara Vojkana Bacića.
Za potpredsednike kluba Željka Avramovića – Žeću i mlađanog Stefana Čkreba.
Za finansiskog direktora Darka Radojevića.
Za tehničkog direktora Nebojšu Tomić.

Veterani kreću u takmičenje, a Umka to velikodušno pozdravlja, odziv navijača i interesanata je bio zaista dobar.

Opterećeni pre svega problemom nemanja svog terena, i bilo kakve infrastrukture ova grupa Umljana razmišlja o osnivanju seniorske ekipe Fudbalskog Kluba Umka i uključivanje kluba u sve organe i takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Beograda.

Septembra 2017. ekipa prvotimaca FK Umka posle 14 godina ponovo kreće u takmičenje, ekipa sastavljena od svih momaka sa Umke predvođena kapitenom Stefanom Čkrebom i trenerima Mićkom i Nebojšom Mićić sa Umke i vrlo agilnom i vrednom upravom na čelu sa Šicom, Darkom, Džoom i Vojkanom. Takmičenje u prvoj sezoni završava na odličnom drugom mestu na tabeli Međuopštinske lige grupa A i maltene u poslednjem kolu ne uspeva da ostvari plasman u viši rang. Sve utakmice ekipa Umke kao domaćin igra na terenu FK Borca u Ostružnici, a trenira na terenu FK Duboko u Maloj Moštanici.

Vredna uprava ne posustaje, u drugoj sezoni takmičarske 2019-2020 ekipa nastavlja sa dobrim rezultatima kao domaćin i dalje igra u Ostružnici, a treninge sprovode kao pravi „beskućnici“ u Maloj Moštanici, Rakovici, Adi Ciganliji, Ostružnici. Prolećni deo takmičarske 2019-20 se prekida u Aprilu mesecu zbog pandemije Kovid 19. Kao vrlo organizovan klub bez dugovanja, sa vrednom upravom i sve mnogobrojnijom publikom FK Umka Juna 2020. godine postiže najveći uspeh u novijoj istoriji kluba plasman u Prvu Beogradsku ligu. Uspeh postižu pre svega igrači sa Umke: Stefan Čkrebo, Ivan i Marko Stojković, Strahinja Aničić, Rade Uzelac, Momčilo Kovač, Petar Trifunović, Aleksandar Bacić, Božo Đinđinović, Čedomir Nikolić, Miloš Biočanin, Nikola Milovanović i trener Milovan Šarčević.

Novu sezonu 2020-21 Umka počinje serijom pobeda koje uspeva da održi do kraja prvenstva koje završava na drugom mestu odmah iza ekipe PKB iz Padinske Skele, uspeh dobija na značaju jer su sve utakmice prvenstva odigrane opet u tuđem dvorištu u obližnjem Železniku.

Danas je FK Umka stabilan dobro organizovan Beogradski prvoligaš sa 50 dece u školi fudbala i odličnom ekipom prvotimaca i veterana.

Zahvaljujemo se Vojkanu Bačiću na saradnji u vezi teksta!

Pozivamo sve klubove koji su zainteresovani za besplatnu saradnju sa našim portalom da nam se jave!