Analiza prvog dela sezone Topličke okružne lige za sezonu 2021/2022.

Toplička okružna liga za sezonu 2021/2022 broji 10 timova, dva nova tima koja su nažalost ispala iz Zone Jug su ekipe OFK Kosanica (Kuršumlija) i Dobrič (Pejkovac).

U prvom kolu na pet mečeva imali smo prilike da vidimo čak 26 golova, najraspoloženiji bili su prošlogodišnji zonaši, Kosanica je u gostima pobedila ekipu Spartak (Gornja Trnava) sa 5:0, dok je ekipa Dobrič dobila ekipu Partizanski put (Grudaš) sa 7:2 takođe u gostima. Jedini meč sa podelom bodova u prvom kolu bio je između ekipa Polet (Samarinovac) i Jug Bogdan (Đakus) koji je završen rezultatom 2:2.

Od drugog kola pa sve do kraja prvog dela sezone u svakom kolu smo imali po 2 slobodne ekipe. U drugom kolu ekipa Dobriča nastavila je da „živi“ svoj san o ekspresnom povratku u Zonu jug, na svom terenu dobili su ekipu Jug Bogdan sa 2:0. Ekipe Kosovac (Prokuplje) i Borac (Držanovac) su posle neuspeha u prvom kolu upisale i prve pobede, Kosovac je pobedio ekipu Poleta sa 2:0, dok je Borac bio bolji od Spartaka rezultatom 3:0.

Treće kolo obilovalo je golovima, na 4 mečeva videli smo 24 gola što je u proseku 6 po meču. Ekipa Jastrebac (Blace) uspela je da zaustavi Dobrič na svom terenu i sa 5:1 da im nanese prvi poraz. Kosanica je posle slobodnog vikenda nastavila sa pobedama, opet u gostima, ovoga puta pobeđena je ekipa Akademija 10 (Prokuplje) sa 6:0.

U 4. kolu dva meča su upisana službenim rezultatom to su mečevi između ekipa OFK Kosanica – Polet (3:0) i Borac – Akademija 10 (3:0). Jastrebac je na svom terenu Spartak sa 5:0 i time zadržao prvo mesto na tabeli sa 10 bodova. Ekipa Dobriča je posle poraza doživela i prvi nerešen ishod, na svom terenu odigrali su 2:2 sa ekipom Kosovac.

Peto kolo donelo nam je novog lidera na tabeli, ekipa Jastrebac je bila slobodna pa je Kosanica novom pobedom i sa maksimalnih 12 bodova zauzela prvo mesto na tabeli, odma iza njih bila je ekipa Jastrebac sa 10 bodova, 3. na tabeli je Dobrič sa takođe 10 bodova ali i utakmicom više u odnosu na prva dva tima na tabeli.

Posle 6. kola svih 10 ekipa je bilo na 5 odigranih mečeva pa ovo idealan trenutak da vidimo trenutno stanje na tabeli koje je bilo sledeće:
1. OFK Kosanica – 15 bodova
2. Jastrebac – 13 bodova
3. Dobrič – 10 bodova
4. Borac – 7 bodova
4. Kosovac – 7 bodova

Sve tri ekipe iz vrha su pobedama u 6. kolu nastavile borbu za 1. mesto na tabeli.

U 7. kolu desilo se prvo može se reći iznenađenje u Topličkoj okružnoj ligi za ovu sezonu, ekipa Poleta uspela je na svom terenu da savlada Jastrebac sa 3:2 i tako im nanese prvi poraz u sezoni. Kosanica i Dobrič su u ovom kolu bili slobodni pa promena na vrhu tabele nije bilo.

Osmo kolo bilo je rezervisno za veliki derbi između prošlogodišnjih članova višeg ranga, ekipa Dobriča uspela je da na svom terenu nanese prvi poraz do tada stopostotnoj ekipi Kosanice i time dodatno zakomplikuje borbu za prvo mesto na tabeli. Jastrebac je posle prvog poraza upisao i drugi, ovoga puta na domaćem terenu rezultatom 1:0 pobedila ih je ekipa Jug Bogdan.

Do kraja prvog dela šampionata, tj. do 11 kola najbolju formu pokazala je ekipa Dobriča koja je nanizala 5 pobeda što je dovelo u situaciju da deli prvo mesto sa ekipom Kosanice sa po 22 boda. Prva ekipa ispod njih bila je ekipa Jastrebac sa 17 bodova.

Po mišljenju naše redakcije vodiće se velika borba za 1. mesto u Topličkoj okružnoj ligi upravo između ekipa koje su „sišle“ rang niže, odnosno koje su ispale iz Zone Jug. Verovatno neće toliko odlučivati direktni meč između ove dve ekipe koliko će se voditi računa o rezultatima na ostalim mečevima. Pored prve dve ekipe sa po 22 boda iza njih do 5. mesta nalaze se Jastrebac sa 17 i ekipe Jug Bogdan i Kosovac sa po 16 bodova i oni će takođe tražiti svoju priliku za što bolji plasman na kraju sezone. Ekipa Jug Bogdan je posle nešto lošijeg starta vezala 5 pobeda za redom što ih je i dovelo u situaciju da budu u gornjem delu tabele.