Dame danas slave 8. mart, a sutra nastavljaju trku za bodove

Foto: FSS

Pripadnice  nežnijeg pola danas slave Dan žena 8. mart, a već za vikend ih očekuju obaveze na fudbalskom terenu. Klubovi Superlige i Prve lige Srbije otvaraju prolećnu sezonu, koja donosi brojne neizvesno, a kada se to kaže onda se misli na borbu za šampionsku titulu, ulazak u viši ili ispadanje u niži rang.

Naravno, posebna vatra se očekuje na terenima elitnog ranga, gde je jesen na prvom mestu završila Crvena zvezda, a najbliži pratilac je Spartak. Ako je suditi na osvu prvog dela prvenstva, čini se da su devojke iz Ljutice Bogdana 1a na dobrom putu da prekinu dominaciju Subotičanki koja traje više od deceniju. Na zimskoj pauzi crveno-bele je grejalo sedam bodova viška u odnosu na „plave golubice“.

Ostali klubovi su u debelom zaostatku za vodećim tandemo, a posebno upada u oči pozicija nekadašnjeg šampiona niškog Mašinca koji je na poslednjem mestu sa samo tri boda.

Ono što posebno može sve da raduje jeste činjenica da je srpski ženski fudbal izuzetno napredovao u poslednjih nekoliko godina. Kada se to ima na umu, onda nije ni čudno što su i nacionalne selekcije ostvarile ogroman pomak u Evropi – kaže Boris Arsić, šef stručnog štaba Spartaka.

Šta očekujete od prolećne sezone?

Dobar fudbal pre svega – nastavlja mladi stručnjak.- Zvezda i mi ćemo da odlučujemo o prvaku. Rival je u prednosti, ali nećemo se predati. Ostale ekipe su takođe dobre, tako da ima povoda da očekujemo dobro prvenstvo do poslednjeg kola.

Reprezentativni fudbal?

Pokazalo se da smo konačno pronašli svoje mesto u Evropi. Šteta je što nismo bolje prošli u dvomeču sa Islandom, ali daleko od toga da treba da budemo nezadovoljni. Šta više treba da hodamo uzdignute glave. Talas mladih koji dolazi nagoveštava svetlu budućnost.

Koliko pratite zbivanja na terenima Prve lige Srbije?

– Sama činjenica da postoji taj rang gde se takmiči deset timova, dovoljno govori o usponu ženskog fudbala kod nas. Ne tako davno ta liga je bila mizerna, skromnog kvaliteta, a danas se u njoj nedmeće nekoliko izuzetno organizovanih klubova. Kruševac, Leskovac, Pirot, Čačak, Novi Sad, Lazarevac su na toj map. Drugo svaki nmod regiona ima svoje ravojne lige k to je jako dobar potez nadležnih za ženski fudbal – sa zadovoljstvom je konstatovao Boris Arsić, kormilar Spartaka i nekadašnji selektor seniorske ženske reprezentacije Srbije

 

SUPER LIGA – ŽENE

Parovi 12. kola-subota 14.00: Radnički 1923 – TSC, 15.00: Mašinac – Crvena zvezda, nedelja – 13.00: Spartak DOO – Spartak, 15.00: Sloga – Vojvodina.

PRVA LIGA – ŽENE

Parovi 10. kola – subota 14.30: Lavice – Prave dame, nedelja – 13.00: Heroj Polet – Kolubara, 15.00: Karađorđe – Radnički (P), 15.30: Borac (Č) – Napredak.
Utakmica Milutinac – Moskva odigraće se 27. marta.