Katai sedma Zvezdina zvezda, da ili ne?

Crvena zvezda nije uspela da savlada Partizan u „večitom derbiju“ uprkos velikom broju prilika, ali su se crveno-beli vratili na vrh, ponajviše zahvaljujući neuspesima Partizan. Ipak, nije se ekipa Vladana Milojevića opustila, već je oba meča odigrala ns maksimalnom nivou i prvo savladali niški Radnički sa 2:0, a zatim deklasirala kragujevački sa 5:0.

Pored sjajne partije i prednosti od četiri boda prednosti, još jedna stvar obradovala je pristalice crveno-belih, a to su golovi koje je Aleksandar Katai postigao u završnici oba meča i tako najavio svoj veliki povratak. Zvezdin „Magiko“ je golom protiv ekipe Feđe Dudića došao do brojke  od 108 golova i sada mu nedostaje samo jedan pogodak kako bi se izjednačio sa legendarnim Rajkom Mitićem.

Ovo je ponovo otvorilo dilemu da li je Aleksandar Katai svojim igrama zaslužio epitet sedme Zvezdine zvezde?
Katai nije počeo karijeru u Zvezdi, ali je svoje nsjbolje igračke dane proveo upravo na „Marakani“. Najbolji je strelac ekipe u 21. veku, a teško da postoji navijač koji će pronaći talentovanijeg ili ubojitijeg fudbalera u poslednjih 20 godina.

Katai je sa Zvezdom proživeo neke od najvećih uspeha u ovom veku i nosio crveno bele do plasmana u šesnaestinu, odnosno osminu finala Lige Evrope gde su crveno-beli bili nadomak trijumfa protiv Rendžersa i Milana.
Mnogi za argument protiv ističu to da su ostale Zvezdine zvezde imale veći uspeh na međunarodnoj sceni, ali tada se igrao neki drugi fudbal u odnosu na danas i teško je upoređivati kvalitet fudbala u različitim razdobljima.

U korist Kataiu ide njegova statistika u crveno-belom dresu, a ona kaže:

– Četiri titule prvaka Srbije
– Tri titule prvaka Kupa Srbije
– Tri sezone u Ligi Evrope i jedna u Ligi šampiona sa Crvenom zvezdom
– Najbolji strelac domaće lige (2015/16)
– Najbolji strelac kluba u 21. veku – 108 golova na 218 utakmica