LAZAR JOVANOVIĆ POSLE PRVENCA ZA „MAX SPORT“: Lane mi je najveći uzor, Nejmarove poteze „skidam“, a za strah ne znam!

Foto: Starsport

Nema sumnje da je talentovani Lazar Jovanović (17) budućnost srpskog fudbala, a prvenac za seniorski tim Vojvodine i to u nadoknadi za osvajanje tri boda, svakako potvrđuje tu tezu. Otac mu je Milan Lane Jovanović, ali Lazar želi da izgradi svoje ime u svetu fudbala.

Pamtiću ovaj gol do kraja života. Nema sumnje da mi je jedan od najdražih u mojoj, do sada, skromnoj karijeri. Postigao sam ga u 96. minutu i bio je pobednički – počeo je Jovanović.

Samouvereno će sedamnaestogodišnjak da je šansu zaradio vrednim radom.

Bio sam siguran da ću zaraditi šansu u drugom delu sezone. Odradio sam dobre pripreme, vredno trenirao, te na kraju krajeva bio u odličnoj formi.

Nema treme kod Lazara.

Svi me pitaju za tremu i svima isto kažem – ne poznajem je. Kad igram – isključim se i razmišljam samo o terenu. Tako je bilo i kad sam debitovao u seniorskom fudbalu, u meču protiv Zvezde.

Fudbal je u kući Jovanovića porodično nasleđe.

Prva igračka mi je bila lopta, a otac mi je fudbaler, tako da je moglo da se nasluti u kom ću se sportu pronaći. Doduše, moj fudbalski put je krenuo spontano, i bez pritiska. Prve fudbalske korake sam napravio u akademiji Anderlehta, kada mi je otac tamo nastupao. Nakon dve godine u Belgiji, vratili smo se u Srbiju i onda je to dobilo neku mnogo ozbiljniju konotaciju, kada su ljudi uvideli da sam talentovan.

Gol mu je prvi čestitao upravo Lane.

Prvi mi je čestitao na golu i poželeo da ih bude što više u nastavku moje karijere. Bio je zadovoljan mojim nastupom protiv Voždovca. Često pričamo o fudbalu i uglavnom je kritičan, mnogo više nego pozitivan. Svestan sam da je to za moje dobro, tako da sve te savete upijam. Dosta utiče na mene u svakom segmentu života i sve što mi kaže – slušam.

A šta mu najviše zamera?

Kad izgubim posed. Smatra da kad je lopta kod mene, ne smem da je izgubim, već da moram da uradim nešto korisno sa njom. Šta god, makar i najjednostavniji pas, samo da je ne izgubim.

Priznaje i dalje da je „Lanetov sin“, ali veruje da će se trudom i radom to brzo promeniti.

Priče naravno ima, ali meni to ne predstavlja problem, već mi daje vetar u leđa da se dokazujem. Tek sam počeo da gradim ime, i još uvek me svi gledaju kao Lanetovog sina. Znam da je dugačak put do toga da me gledaju kao Lazara Jovanovića, ali spreman sam da se trudom izborim za to.

U budućnosti sebe vidi u Seriji A.

Inter ili Milan, tu vidim sebe i tu želim da igram u nastavku karijere. Naravno, najveći fudbalski san mi je da osvojim Ligu šampiona, kao i da se sa reprezentacijom domognem nekog trofeja. Zašto da ne i Mundijala?

Sanja Lazar dres Srbije, a ujedno i ističe prognozu za Evropsko prvenstvo koje sledi u junu.

Vidim sebe jednog dana u A timu, to mi je san. Trudim se da ga ostvarim. Što se tiče naše reprezentacije trenutno, mislim da je u pitanju sjajna generacija i da možemo mnogo na prvenstvu. Imamo igrače poput Vlahovića, Tadića, Mitrovića, Milinković-Savića koji su vrhunski. Treba tu i sreće, ali mislim da uz dobru igru možemo mnogo.

Uz oca, uzor mu je i Nejmar.

Uz tatu koji mi je najveći uzor, od svakog igrača uzimam nešto u čemu je najbolji. Meni lično je omiljen Nejmar, te se trudim da od njega pokupim stil igre i sam način igranja, da što više budem sličan njemu, dok gledam da se ugledam na Ronaldovu posvećenost i profesionalizam. Tako od svih igrača želim da uzmem nešto najbolje i napravim što bolju verziju sebe – završio je Jovanović.