NBA Ol-star: Hoćemo li ikada dobiti meč iz snova?

Foto: AP News

Poslednjih godina najmanju pažnju, a najveće kritike na Ol star vikendu zauzima istoimeni meč koji kao da nikako ne uspeva da pronađe odgovarajući format koji bi bio privlačan publici, a dinamičan igračima.

Nakon što su se dugi niz godina takmičili najbolji igrači istočne konferencije protiv zapadne, 2018. godine je format promenjen tako da dva kapitena biraju timove koji učestvuju. Lebron se pitao svake godine, dok su sa druge strane tim vodili Kari, Janis i Durent. Ove godine ponovo smo dobili stari sistem konferencijske podele, ali meč nastavlja da poprima velike kritike sportske javnosti s obzirom na to da, osim velikih imena na jednom mestu, publika ne dobija ništa atraktivno. Budući da se sve odvija u jeku najvažnijeg dela sezone, igrači odbijaju da se bar potrude da meč liči na ozbiljnu košarku kako ne bi rizikovali povredu i propustili plej-of i borbu za trofej. Došli smo do toga da su se mečevi sveli na međusobno puštanje ekipa da protivnik postigne što atraktivniji koš, što je, razume se, navijačima vremenom dosadilo.

Kako je broj inostranih košarkaša u timovima sve veći, dok pojedinci poput Dončića i Jokića zauzimaju glavne pozicije timova, logična je želja publike da konačno dobijemo susret tima SAD protiv ostatka sveta. Ovakav spektakl bi konačno uneo dozu kompetitivnosti u meč kao i mnogo bolju hemiju između timova. Kako stvari stoje, pozitivan rasplet uopšte nije nemoguć, ako je verovati komesaru lige Adamu Silveru koji je, u gostovanju na CNN-u kod Čarlsa Barklija, govorio o razvoju Ol- star utakmice.

Da, puno smo razmišljali o tome. Postoji ta opcija. Ovo što smo gledali u Indijanapolisu bio je sjajan vikend, ali nije bila košarkaška utakmica. Ipak, možda bi umesto pokušaja da stvorimo super takmičarski meč, za koji nisam siguran da su timovi i igrači zainteresovani, trebalo da radimo neke druge stvari, da smišljamo nova takmičenja, poput ovog u kom su bili Stef i Sabrina – objasnio je Silver

Dok ta ideja ne zaživi, sigurno je da ćemo nešto slično videti već na leto, kada će se Srbija na Olimpijskim igrama sastati sa timom SAD-a, za koji se priča da će biti jedna od najjačih sportskih skupina svih vremena.