Saga Goran Ivanišević – evo po čemu pamtimo bivšeg Novakovog trenera

Foto:Tennis 365

Jutros je odjeknula vest da je najbolji teniser sveta – Novak Đoković, nakon pet godina prekinuo saradnju sa dosadašnjim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Izuzetno plodonosna saradnja između Đokovića i bivšeg svetskog broja dva je trajala od 2019. godine i donela je Novaku tri Australijan Opena, tri Vimbldona, dva Rolan Garosa i jedan Ju-Es Open.

Ivanišević je bogatu tenisku karijeru dugu četvrt veka započeo davne 1988. godine, a u karijeri je osvojio ukupno 22 titule, od kojih je svakako najpoznatiji legendarni Vimbldon iz 2001. godine. Hrvatski teniser je na turnir ušao kao autsajder i kvalifikovao se zahvaljujući vajld-kardu, a turnir je završio kao jedini teniser u istoriji koji je tim putem osvojio mejdžors. Takođe se upisao u istoriju kao jedini koji je osvojio grend slem iz šešira za nenosioce još od Borisa Bekera koji je uspeo 16 godina ranije. U čuvenom finalu je pobedio favorizovanog Patrika Raftera sa 3:2 u meču koji je postao teniski klasik.

Kasnije je nosio reprezentaciju Hrvatske do titule Dejvis kupa 2005. godine, a na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine je osvojio bronzanu medalju u singl i dubl kategoriji.

Po završetku igračke karijere odlučio je da se bavi treniranjem,  prvi angažman je dobio 2013. godine kada je sarađivao sa sunarodnikom Marinom Čilićem kog je vodio do titule Ju-Es Opena. Pored Đokovića i Čilića trenirao je Tomaša Berdiha i Miloša Raonića, a saradnjom sa najboljim srpskim teniserom svih vremena je ostavio novi neizbrisiv trag u bogatoj istoriji ,,belog sporta“.