Srbi u NBA: njihove statistike i uloge u klubovima za koje nastupaju

FOTO: Today Sports

Nikola Jović, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Tristan Vukčević, Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski su Srpski košarkaši koji nastupaju u najjačoj ligi sveta.

Nikola Jokić, jedan od najboljih košarkaša sveta, ako ne i najbolji nastupa za Denver Nagets. Prosečno u ovoj sezoni beleži 26.1 poena po meču, 12.3 skokova, 9.0 asistencija uz 58.1% iz igre. Nema sumnje da je zvezda NBA lige, tripl-dabl učinak mu ne zaostaje. 143 i nastavlja da broji dalje, u ovoj sezoni do sada je napravio 22 i nema sumnje da će ih biti više. Denver je odigrao 70 i jednu utakmicu ove sezone, dok je Jokić odigrao 68. Nagetsi ne mogu bez njega, da li će ponoviti uspeh iz prošle godine ostaje nam da vidimo.

Nikola Jović nastupa za Majami Hit. Ovo mu je prva sezona koju igra od starta, po utakmici beleži 6.5 poena, 4.1 skoka i skoro dve asistencije (1.8) uz šut od 43.6%. Nakon srebra u Manili, trener Majamija mu je ukazao poverenje koje na prvu nije uzvratio igrama na terenu. Prebačen je u mlađe selekcije na početku sezone da bi se posle kratkog perioda vratio i zauzeo startnu postavu.

Bogdan Bogdanović se nalazi u redovima Atlane Hoksa. Ima odličnu sezonu, ovo mu je najbolja do sada. Beleži sjajne brojke, 16.5 poena, 3.3 skoka i tri asistencije po utakmici, šut mu je na 42.3%. Pronašao se u Atlanti, svaka sezona mu je sve bolja i bolja. Postao je jedan od lidera ekipe i nema sumnje da će tako nastaviti.

Boban Marjanović je trenutni član Hjuston Roketsa. Iako druželjubiv i voli da se zabavi, trener Hjustona nema previše poverenja u njega, to govori i činjenica da ima po utakmici svega 2.3 poena 2 skoka, dok asistencije skoro da nema 0.3, dok mu je šut na 45.8%. Nastupao je za više klubova iz NBA: San Antonio, Detroit, Klipersi, Filadelfija, Dalas i Hjuston čiji je trenutni član. Imao je mnogo bolje sezone u karijeri nego što je ova sad.

Vasilije Micić je od skoro u Šarlot Hornetsima nakon što ga je Oklahoma trejdovala. Posle trejda je pokazao da može da igra u najboljoj ligi sveta. Po meču beleži 6.7 poena 1.3 skoka i 4.7 asistencija uz šut koji mu je 45%. Imao je ove sezone dve utakmice sa preko 20 poena, dok je preko 10 poena odigrao više utakmica. Polako ali sigurno Vasa postaje jedan od lidera ekipe. Oklahoma je dosta izgubila kada su ga trejdovali.

Aleksej Pokuševski je bivši član Oklahome, a od skoro kao Micić je trejdovan u Šarlot. Treća sezona za mladog centra koji prosečno beleži 2.6 poena 1.9 skoka i jednu asistenciju, šut mu je na 33.3%. Da li će pokazati svoj pun potencijal u Šarlotu jer nije u Oklahomi, ostaje nam da vidimo.

Tristan Vukčević je odigrao tek jednu utakmicu, jer je od skoro postao član Vašington Vizardsa. Na toj utakmici je obezbedio jedan skok. Prelazak iz Evrope u Ameriku u sred sezone nije uopšte lak. Moraće da se dokazuje na treninzima da bi imao više minuta.