Milojević: Znamo ulog, želim pobedu sutra!

Foto: Fk Crvena zvezda

Šef stručnog štaba Crvemne zvezde Vladan Milojević je na konferenciji za medije izneo utiske pred 173. večiti derbi koji je zakazan za subotu od 18 časova.

Počinje takmičenje u plej-ofu. Igračima sam rekao pred utakmicu sa Železničarom, koja je bila poslednja u regularnom delu prvenstva, da ulazimo u fazu „mini“ prvenstva. Pred nama je sedam utakmica, u opticaju je 21 bod. Mislim da sasvim očekivano, igraju najbolje ekipe, koje su izborile plasman u plej-of. Čestitam im na tome. Imaćemo dosta teških utakmica, derbi mečeva. Otvaramo sa utakmicom protiv Partizana, ali mislim da će i preostali mečevi biti podjednako teški. Večiti derbi je ono što fudbalsku javnost najviše interesuje. Pre malo više od mesec dana bili smo u drugačijoj situaciji, ali mislim da kao što tada nije bilo, ni sada nema nikakvih tajni između nas. Derbi je praznik fudbala. Nadam se da će obe ekipe moći da ponove igru, koju su prikazale u 172. večitom derbiju. U kojoj će meri to uspeti i nama i njima, videćemo sutra posle utakmice – istakao je Vladan Milojević.

Fokus je uvek na narednoj utakmici.

– Igramo tri različita takmičenja. Imamo jedno koje koje smo završili, a reč je o regularnom delu prvenstva. Drugo je „mini“ liga u plej-ofu i treće, ali dosta bitno takmičenje – Kup Srbije. Za mene je uvek svaka naredna utakmica najbitnija, kao i svaki naredni trening. Razmišljam isključivo u tom pravcu. Što se tiče igračkog kadra imamo nekih problema i nedoumica. Videćemo danas posle treninga i razgovora sa doktorom, kao i mojim stručnim štabom u kom sastavu ćemo izaći sutra.

Najidealnije je da se ostvare lepa igra i trijumf, ali se najviše trude da osvoje tri boda.

– Jedno je šta se radi, a drugo šta se vidi. Mi radimo i spremamo utakmicu na ozbiljan način. Fudbal ne igramo sami. Ovde imate i protivnika, nekoga ko takođe sprema utakmicu i analizira. Partizan je veliki klub. Rade profesionalno, danas se više niko ne oslanja na improvizaciju. Nekada je nemoguće sprovesti u delo plan koji imate. Zato što u tom trenutku može da se desi da naspram sebe imate protivnika koji je u tom momentu bolji, nadahnutiji, ima dan, a vi ga nemate. To su sve neke nijanse, koje utiču na utisak utakmice i na to da li je bilo dobro ili ne. Fudbal je možda jedini sport gde se rezultat vezuje za igru. U košarci toga nema, ukoliko ste pobedili, pobedilii ste, niko vam ne priča da li ste igrali dobro ili ne. To je draž fudbala. Mi se trudimo da imamo pozitivan rezultat, za to se igra i to je najbitnije. Sa druge strane bismo voleli da bude i lepa igra. Ukoliko bismo to mogli da spojimo, to bi bilo najidealnije, ali nešto ipak zavisi i od protivnika. Trudimo se da to ostvarimo, a da li ćemo uspeti i u kojoj meri, to ćemo videti sutra.

Kao i do sada, ne preuzima ulogu favorita.

– Nikad nisam rekao da je moja ekipa favorit. To je nešto o čemu razgovaraju novinari i navijači, što je normalno i prirodno. Krećemo takmičenje u plej-ofu, imamo 21 bod u opticaju, kao i ostale ekipe. Sutra je početak jednog „mini“ takmičenja. Ono što je bilo me više ne interesuje. Nama su misli u ovom trenutku usmerene samo na završnicu prvenstva. Što se uloge favorita tiče, nije prikladno pričati o tome, bez obzira da li je reč o derbiju ili nekoj drugoj utakmici. Od mene to nećete čuti. Bez obzira na kom mestu je ekipa na tabeli, kada utakmica
počne, rezultat je 0:0.

Večitog rivala poštuju, ali znaju koji ulog donosi pobeda.

– Derbi ima posebnu draž, kao zasebno takmičenje. Na kraju izgleda da neka ekipa kada osvoji titulu, a nije pobedila Partizan ili neki drugi tim, da je Partizan ili bilo koji tim, bolji od osvajača titule. To nije tačno. Ne ulazim u sve to. Imamo sportski, pravi pritisak. Igramo protiv večitog rivala, ekipe koju uvek poštujemo. Na nama je da se pripremimo i fokusiramo na meč. Znamo koji je ulog i želim da implementiramo ono što radimo na treningu.

Nije želeo da komentariše dešavanja u stručnom štabu crno-belih.

– Nisam pratio dešavanja poslednjih dana. Ne sačinjava jednu ekipu samo šef stručnog štaba. Partizan ima ozbiljan stručni štab. Momci svakodnevno vredno rade i imaju komunikaciju. U mojoj karijeri se isto događalo, o tome ni ne razmišljam. Njihova je stvar kako će komunicirati, sve je to legitimno i ne bih više komentarisao tu temu.

Govorio je iskusni strateg o konferenciji za medije nakon prethodnog 172. večitog derbija.

– Ono što sam rekao tada, stojim pri tome. Mi smo neko ko treba da se fokusira na našu igru, to je najbitnije. Prošli put sam rekao ono što sam iskreno mislio. Smatram da ima dosta tu zlonamernosti, da nema prave istine. Ne bih da se vraćam na to. Nadam se da će sutrašnji derbi da opradva draž fudbalske igre u Srbiji.

Na pitanje da li će pobeda u 173. večitom derbiju značiti da Crvena zvezda osvaja titulu, šef stručnog štaba našeg kluba je odgovorio kratko.

– Ne znači.

Ne zalazi u izbor sudije, gleda samo svoj tim.

– Ne bavim se time. Postoji puno poverenje u Fudbalski savez Srbije. Mnogo toga je nepravedno prema sudijama. Živi su ljudi kao i mi. Nekad se naše greške mnogo manje vide, ali su oni u fokusu. Mislim da u ovom trenutku svetla ne treba da budu uperena prema sudiji, već ga treba rasteretiti da deli pravdu ispravno. Kada se o tome priča iz nedelje u nedelju bude ružno. Lično imam poverenje u sve arbitre. Oni su naši, kakvi su takvi su, za nas su najbolji. Kao što su i igrači koje imamo, tereni i treneri. Imali bismo mnogo više benefita kada bismo davali podršku, nego u situcijama kada samo kritikujemo. Mislim da smo u ovom trenutku procentualno mnogo više negativni nego pozitivni. Ne samo po pitanju pomenutih stvari, nego po pitanju mnogih.

Još jednom se Vladan Milojević osvrnuo na činjenicu da će dva večita derbija igrati u samo četiri dana razmaka.

– Za nas je sutrašnja utakmica najbitnija. Počinjemo plej-of, očekuje nas gust raspored. Imamo polufinale Kupa Srbije, pa se mečevi opet igraju u nedelju, a zatim i u sredu, sa najboljim ekipama koje su se izborile za vrh tabele. Svaki duel će biti težak, a u ovom trenutku razmišljamo samo o 173. večitom derbiju – završio je Milojević.