Partizan bi kao vicešampion Srbije mogao počne kvalifikacije za LŠ iz treće runde!

Foto: FK Partizan

Razvoj događaja u evropskim ligama ide na ruku trenutno drugoplasiranom Partizanu, ali je potrebno da se ostvari još jedan scenario kako bi crno-beli borbu za Ligu šampiona startovali iz trećeg kola i imali sigurno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. Naime potrebno je da osvajač drugog po jačini evropskog takmičenja bude tim, koji će takmičenje u Ligi šampiona za sezonu 2024/25 obezbediti preko svoje lige.

Kako bi Partizan evropske kvalifikacije počeo od trećeg kola, potrebno je da vicešampioni u austrijskom prvenstvu ne budu Salcburg i LASK, što se u ovom trentku čini realno. Salcburg trenutno zauzima prvu poziciju i ima tri boda više od Šturma, dok je LASK na četvrtom mestu i ima osam bodova zaostatka u odnosu na drugoplasiranu ekipu.

Što se tiče češke lige, crno-belima odgovara da Slavija i Viktorija Plzenj ne završe na drugom mestu. Stanje na tabeli je trenutno takvo da je Slavija prva, ali sa samo bodom više od Sparte, dok je Viktorija treća i trenutno ima osam bodova manje od tima koji se nalazi na drugoj poziciji.

Pratiće se u Humskoj i rezultati Jang Bojsa, koji je trenutno lider švajcarskog prvenstva sa pet bodova više od Serveta, što Partizanu odgovara, budući da ni jesenji protvnik Crvena zvezde u Ligi šampiona, ne sme da bude vicešampion, kako bi se kalkulacije Partizana obistinile.

Za kraj najveća pažnja će možda biti usmerena na ukrajinsko prvenstvo. Sfera interesovanja Partizana biće Šahtjor i Dinamo Kijev. Što se tiče Šahtjora on se trenutno nalazi na prvom mestu sa tri boda više od prvog pratioca, dok je kijevski Dinamo na trećoj poziciji sa dva boda manje od tima koji se nalazi na drugoj poziciji.

Kada bi danas bio kraj sezone u celoj Evropi crno-beli bi imali razloga za zadovoljstvo, ali će i u narednom periodu morati da prate razvoj događaja u pomenutim prvenstvima.