Partizan i dalje živi: Serija se seli u Master!

Foto: Ossrb

Odbojkaši Partizana Efbet zabeležili su trijumf u trećoj utakmici finalne serije plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige. Crno-beli su večeras, kao gosti, nadigrali Crvenu zvezdu sa 3:2, po setovima 27:29, 25:20, 21:25, 25:20 i 15:12.

Sve ono što smo priželjkivali u prve dve utakmice serije, dobili smo u večerašnjem meču. Želja Crvene zvezde da se popne na pobedničko postolje bila je primetna od prvog poena. Ipak, znali su puleni Ivice Jevtića da se sa druge strane nalazi ranjeni Partizan, koji će posle dva poraza dati poslednje atome snage kako bi produžio ovu finalnu seriju. A tako je na kraju i bilo.
Zvezda je bolje otvorila susret i održavala je lepu rezultatsku zalihu, za koju su najzaslužniji bili Žugić, Nikolić i Omar, sve do sredine seta (15:11). U tim momentima, probudio se i tim Bojana Janića, koji je ubrzo uhvatio priključak i sve do same završnice bio je za petama večitom rivalu. Pri rezultatu 19:18 u korist crveno-belih, na servis liniju stao je Tadić, koji je sa tri vezana asa omogućio svojoj ekipi da stigne do preokreta (21:19). Uskoro je šampion Srbije stigao i do set lopti (24:22), ali je Zvezda na vreme zaustavila nalet rivala i as-servisom džokera Kljajića, produžila je ovaj period (24:24). Ušlo se u duboku rezultatsku razliku, u kojoj smo gledali igru nerava na obe strane mreže, a na kraju je za nijansu istrajnija bila domaća ekipa, pošto je sa 29:27 povela sa 1:0.

Bez obzira na dešavanja iz prethodnog seta, pogotovo iz završnice istog, znao je Bojan Janić, kao i njegovi izabranici, da još uvek ništa nije izgubljeno. Ipak, trebalo je crno-belima malo vremena da sve zamisli trenera sprovedu u delo, što je Zvezda iskoristila na samom početku. Međutim, mogli su domaći odbojkaši samo da se zadovolje u ovom setu uvodnim vođstvom od 10:8, pošto je od tog trenutka ”Parni valjak” ubacio u petu brzinu i počeo je da melje. Konačno se u tim trenucima probudio i Marinović, svoj doprinos je u većoj meri počeo da daje i Mrdak, a ostatak tima pratio je pomenuti dvojac. Tako je Partizan u završnicu ušao sa 17:13, da bi za tili čas odličnom igrom u odbrani došao do set lopti (24:18). Ispostavilo se kroz nekoliko momenata da je crno-belima treća šansa za izjednačenje bila sreća i Partizan se sa 25:20 vratio u utakmicu.

Ništa manje zanimljivo nije bilo u trećoj deonici. Zvezda je odmah nagovestila da što pre želi da vrati prednost na svoju stranu (6:3), ali je svojim greškama ubrzo rivalu omogućila da preokrene rezultat (8:7). Ipak, nije drugo vremena trebalo ekipi Ivice Jevtića da se sabere, pošto je nakon niza grešaka napravila seriju od 5:1, te stekla vođstvo koje nije ispuštala sve do samog kraja seta. Iako je Partizan sve vreme bio konkurentan i disao za vratom protivniku, vešto su crveno-beli čuvali svoju zalihu i u finišu su zaslugama čitave ekipe ispunili zacrtan cilj i stigli na set do šampionske titule – 25:21.

Ako je neko posumnjao da će se aktuelni šampion Srbije tek tako odreći krune i predati je najljućem rivalu, grdno se prevario. Sigurno da plan crno-belih nije bio da razviju belu zastavu u trećem setu, pa su svim silama krenuli u pohod na četvrti period. Sve do rezultata 7:7 gledali smo istinsku borbu poena za poen, da bi u tim momentima Partizan napravio prevagu i stekao nekoliko poena prednosti. Ispostavilo se da je ovaj nalet gostiju bio presudan u ovom setu, iako se Zvezda lavovski borila da uhvati priključak. Najbliža tome bila je kada je istopila prednost rivala na tri poena, ali su pravovremenom reakcijom sa klupe Partizana brzo otklonjene sve dileme i ”Parni valjak” je sa 25:20 odveo utakmicu u taj-brejk.

Sve što je i jedna i druga ekipa uradila od početka oktobra pa sve do danas, stalo je u jedan seta. Ipak, znalo da je Partizanu daleko bitnije da izbori pobedu kroz odlučujući set, pa je u tom maniru i otvorio isti. Vođstvo od 3:1, kojem su kumovali blok Petrovića, kao i poeni Mrdaka i Tadića, uspela je Zvezda da anuliran pošto je odgovorila na identičan način zaslugama veoma raspoloženog Nikolića. Nije se tu zaustavio sjajni mladi korektor, jer je kroz nekoliko poena doneo svojoj ekipi i vođstvo od 8:6. Ni tada nije Partizan klonuo. Digao je tim Bojana Janića u završnici iz pepela, stigao je do preokreta i sa 15:12 i utišao je prepune tribine na Banjici, te produžio seriju.

Najefikasniji u trijumfu svoje ekipe bio je Milija Mrdak sa 28 poena, Luka Tadić je dodao 17, a Lazar Marinović 16. Na drugoj strani, Dušan Nikolić se najviše istakao sa 27 poena.

Četvrta utakmica finalne serije plej-ofa na programu je u utorak, 23. aprila, od 19. časova u SC „Master”.