PEŠIĆ ISKREN PRED OLIMPIJSKE IGRE: „Dosadni ste sa Jokićem, nema plana B“

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, još uvijek nije siguran hoće li Nikola Jokić biti dio tima koji će predvoditi na Olimpijskim igrama u Parizu.

Srbija će 28. jula odigrati prvu utakmicu u francuskoj prestonici protiv SAD-a, na fudbalskom stadionu „Pierre Mauroy“ koji će biti prilagođen za tu priliku.

„Javno mnjenje i vas novinare najviše zanima hoće li Jokić igrati. Već ste dosadni s tim. Naravno da je bitno ko će igrati. Možete napraviti planove, ali morate imati argumente, a najvažniji su igrači sposobni da ulože svu mentalnu i fizičku snagu i da budu zdravi. Većina liga završava se treće nedelje juna. Ako Denver ode u finale, igrat će do 20. juna, a mi počinjemo pripreme 17. juna. Tražimo rezultate, automatizma nema. Kažeš što želiš i stigneš do cilja, ali moraš se pripremiti“, rekao je Pešić u intervjuu za „Novosti“.

Ako Jokić ne bude igrao, sve će se promijeniti u igri našeg nacionalnog tima.

„Nema ‘plana B’. S Jokićem je drugačiji plan i u napadu i u odbrani. Međutim, treneri su spremni na sve, ništa ih ne smije iznenaditi“, dodao je Pešić. Također je komentarisao odluku Vasilija Micića da se oproba u NBA ligi.

„To je logična odluka vrhunskog sportiste. Ne zbog toga što je on bio prvak Evrope pa ide u NBA da malo vidi kako je tamo. To su izazovi koji privlače vrhunske košarkaše. Vasa je postigao sve ogromnim radom i požrtvovanjem, iako mu sudbina nije uvijek bila naklonjena. Imalo je tu i povreda, borbe za status. Naravno, svi klubovi za koje je igrao pomogli su mu da talenat pretvori u kvalitet. Neki više, neki manje. Čim je dobio više minuta, pokazao je da može ravnopravno igrati s NBA igračima“, zaključio je Pešić.