OVO JE ZVEZDINA ŠANSA: SADA mora da NAPADNE!

Svima je jasno, čak i ovde u Italiji, da će srpski šampion napraviti probleme Napoliju samo ako “bude igrao fudbal“. Kao ono prvo poluvreme protiv Liverpula – da ne daju protivniku da diše

Ako pitate navijače Crvene zvezde, čak i one najzagriženije, malo ko bi vam krajem avgusta tvrdio da će srpski šampion tri meseca kasnije biti u konkurenciji za evropsko proleće! Naravno, zbog činjenice da je žreb crveno-bele spojio sa Pari Sen Žermenom, Napolijem i Liverpulom.

A Zvezda ne samo da ima šansu za da prezimi u Evropi, nego i veliku priliku da u februaru naredne godine igra osminu finala Lige šampiona što bi bio neverovatan podvig. Da se razumemo, ništa manji ne bi bio i 3. mesto u grupi C i plasman u 1/16 finala Lige Evrope.

Može Zvezda u nekim kombinacijama da izbegne poslednje mesto i u slučaju poraza u Napulju, ali svima je kristalno jasno šta remi ili trijumf u sredu od 21.00 čas (RTS 1) donose srpskom šampionu.

Dobitnu kombinaciju na papiru je lako napraviti, ne treba ti više od pet minuta, ali je problem kako “izdržati“ onih 90 na terenu i ostvariti povoljan rezultat protiv apsolutnog favorita. U ovom slučaju je to Napoli koji je, doduše, na Marakani već jednom zaustavljen.

Međutim, Marakana je nešto posebno i tu se niko nije naigrao otkako je Vladan Milojević preuzeo kormilo. Navijači Zvezde će reći da je “neosvojiva tvrđava“, ali na njihovu žalost utakmica se igra u gostima. Kažemo žalost, jer su crveno-beli na dva gostovanja ove sezone primili čak 10 golova i navijači s pravom strahuju.

– Ne opterećujemo se što smo primili 10 golova na dva gostovanja i siguran sam da će moji momci dati sve od sebe u sredu veče – rekao je Milojević na konferenciji za medije.

Zajednički imenitelj sa ta dva Zvezdina gostovanja je bila bojažljiva igra i pokušaj da se odbrani 0:0 ili barem završi meč sa što manje primljenih golova. To je i dovelo do onih 6:1 u Parizu i 4:0 u Liverpulu. Čak su i protiv Napolija crveno-beli više misili o tome kako da sačuvaju svoj gol, ali su na tom meču imali dosta sreće.

Imali su je malo i protiv Liverpula (pogotovo kod onog šuta Staridža na početku meča), ali nije ta sreća Zvezdi donela veliki trijumf protiv Redsa. Ne, pobeda je ostvarena zahvaljujući hrabroj igri. Igri u kojoj je Zvezda vodila glavnu reč. Kao da je ona u tom trenutku bila vicešampion Evrope…

Zvezda je u tih prvih 45 minuta pokazala sve ono što je propustila u prethodna tri meča – da zna da igra fudbal! A kada Zvezda igra fudbal, rezultat teško može da izostane. Daleko od toga da crveno-beli možda ne bi izgubili od PSŽ-a i od Liverpula na Enfildu, ali bi definitivno poslali drugačiju sliku sa ta dva gostovanja. Uostalom, Milojevićevi momci su imali igru u Engleskoj tih prvih 20 minuta. Ipak, stali su čim su primili gol…

Vratićemo se i na meč protiv Salcburga koji je odlučivao putnika u Ligu šampiona. Pokušaj da se odbrani 0:0 iz Beograda rezultiralo je tome da je austrijski šampion imao 2:0 nešto više od sat vremena igre. Rezultat koji ih je vodio dalje, da bi Zvezda u tom trenutku odlučila da “zaigra fudbal“ i sa dva gola u dva minuta preokrenula je situaciju.

Zvezdi nije u genima da se brani i taktizira. Napala je Spart iz Praga prošle sezone i pregazila ih, napala je Krasnodar u Beogradu i ostvarila ulazak u grupnu fazu LE. Pritom je tom istom Krasnodaru dala dva gola u Rusiji, tek nakon što su shvatili da igraju kukavički i da ubedljivo gube.

Arsenal umalo nisu pobedili na Emirejtsu samo zahvaljujući otvorenoj igri. Keln su pregazili u Beogradu, a malo je falilo da se izbaci i CSKA u 1/6 finala LE. Opet posle odluke da se igra fudbal. Propuštene su dve “mrtve“ prilike pri rezultatu 1:0 za domaćina, a te prilike bile su plod totalnog zaokreta u taktici.

Pomenućemo tu i četiri večita derbija koje je Zvezda igrala pod vođstvom Milojevića. Na tri je taktizirano i završeni su remijem, dok su crveno-beli proletos odučili od fudbala večitog rivala. Rezultat od 2:1 ne govori tako, ali je srpski šampion trebalod a vodi 5:0 na poluvremenu. I to sve zbog činjenice da su tada izašli na teren da igraju i uživaju.

Zvezdi je takvo razmišljanje potrebno i u Napulju. Potreban im je onaj presing koji su imali protiv Liverpula ili koji je Napoli koristio u prvom meču na Marakani. Tačnije, presing koji izabranici Karla Anćelotija sjajno koriste ove sezone u LŠ. Zato i nemaju nijedan poraz posle četiri kola.

Možda bi Vladan Milojević mogao u sredu veče da se vodi izrekom kineskog pisca Sun Cua da je “od najveće važnosti u ratu da napadneš protivnikovu strategiju.“

Uostalom, pomenuti Sun Cu je takođe rekao i to da “Nepobedivost leži u odbrani – mogućnost pobede leži u napadu.“

Zato Zvezda od prvog minuta mora da igra fudbal. Da gazi, da lomi, da ne dozvoli protivniku da igra svoju igru. Da napadne…Naravno, ako želi da je Liga šampiona i te kako zapamti.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!