Boško Đurovski za „Max Sport“: Piksi treba da promeni formaciju, a savez da funkcioniše drugačije

FOTO: Fk Crvena zvezda

Legendarni jugoslovenski fudbaler Boško Đurovski ostavio je dubok trag u Crvenoj zvezdi i fudbalskom svetu tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Za crveno-beli tim je odigrao 509 utakmica i postigao 103 gola, a učestvovao je u osvajanju tri titule državnog prvaka. Nastupao je uspešno u Švajcarskoj za Servet, u kojem je za šest godina osvojio po jednu titulu i kup. Nastupao je u za selekciju sveta 1989. godine u oproštajnoj utakmici čuvenog Brazilca Zika.

U intervjuu za Maxsport pričao je o dubljim problemima u srpskoj reprezentaciji, kao i o Crvenoj zvezdi i dugogodišnjoj dominaciji u domaćem fudbalu. Pre svega, osvrnuo se na jučerašnju utakmicu i ubedljiv od Rusije.

– Piksi je počeo sa drugačijom postavom, promenio je i formaciju. Mislim da je velika greška bila crveni karton Gajića, koji je sigurno promenio tok utakmice. Zakon je da se u takvoj situaciji igrač pusti i pored toga što može da postigne pogodak. Počeli smo dobro i bili smo ravnopravni protivnik u prvih dvadeset minuta susreta. Rusija mi je delovala nepovezeno i mislim da je krucijalan trenuutak bio spomenuti karton, koji je i Rusima dao vetar u leđa – počeo je razgovor legendarni fudbaler.

Ističe Đurovski da mu se svidela ideja selektora naše reprezentacije da igra u drugačijoj formaciji nakon isključenja Gajića. 

-Svideo mi se potez Piksija da u nastavku utakmice igra u formaciji 4-3-2 ,i na taj način optereti odbranu rivala. Takođe, dopala mi se ideja sa postavkom 5-3-1, jer smatram da su to dve formacije, koje su vrlo neophodne u situaciji kada ekipa ima igrača manje. Mislim da bi jučerašnji susret mogli svi da izvuku kao pouku i da će sve izgledati bolje kada to bude potrebno.

Dotakao se izbora tima, svog trenerskog posla…

-Smatram da je poraz od Rusije jako težak, pogotovo jer su Rusi tim koji nije nastupao dve godine. Za reprezentaciju svaku utakmicu treba da igraju najbolji, kao trener sam umeo da napravim izuzetak i da odmorim važne šrafove tima u Kup utakmici, a onda smo ostajali bez pobede i u toj utakmici, a i nekoj narednoj. Najbolji tim na raspologanju uvek mora da bude na terenu, jer je to jedini put do uspeha.

SIstem je ono što najviše nedostaje.

-Mi smo nacija koja veruje pred svako veliko takmičenje i pravimo veliku pompu, koja se nakon toga pretvori u nezadovoljstvo javnosti i navijača. Verujem u ove momke, imamo dobar tim, ali ako pogledamo Švedsku ili Dansku videćete mnogo drugačiji sistem rada, koji ih odvodi na najveće evropske i svetske smotre u svim uzrasnim kategorijama. Nemamo kontinuitet, stalno nešto menjamo, isprobavamo, od strategije do smene selektora, celog tima… Mislim da moramo po tom pitanju da napravimo najveće promene, koje će sigurno uticati na fudbal u Srbiji i stanje u savezu.

Smatra da samo uspeh na Evropskom prvenstvu može da zadovolji fudbalsku i sportsku javnost.

-On poseduje jedno ogromno iskustvo i ima autoritet kod igrača, što je svakako veoma važno. Sa jedne strane je veoma teško voditi selekciju koja se dosta kritikuje i na svaki poraz se gleda kao neuspeh, dok sa druge strane gledišta rezultati nisu baš najbolji, kao i sama igra. Plasirali smo se na prvenstvo , ali mislim da je potreban uspeh na Evropskom prvenstvu kako bi naš fudbal porastao u nekim segmentima, u suprotnom očekujem da će javnost biti veoma nezadovoljna.

Prokomentarisao je dešavanje u domaćem prvenstvu, ističe legenda Crvene zvezde da nije sve u velikim utakmicama.

– Zvezdin roster je u odnosu na Pertizan i ostale ekipe mnogo bolji, posedujemo kvalitet koji pravi razliku u odnosu na druge timove. Prvenstvo se ne dobija na derbiju, ono se osvaja na malim utakmicama, a mišljenja sam da je Crvena zvezda sjajna po tom pitanju i gubi malo bodova u manjim utakmicama. Partizan se dobro drži u večitim derbijama već godinama unazad, ali mislim da je kvalitet crveno-belih upravo iskazan u tim utakmicama protiv „manjih“ timova. I ova sezona sve liči na prethodne, te smatram da će titula ostati na Marakani – zaključio je Đurovski.